Καλαμαράκια κοκκινιστά με αρωματικές μπρουσκέτες

Καλαμαράκια κοκκινιστά με αρωματικές μπρουσκέτες

Πεντανόστιμα κοκκινιστά καλαμαράκια και τέλειες αρωματικές μπρουσκέτες για να απολαύσετε το ιδανικό, νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια σπέσιαλ θαλασσινή συνταγή του Χριστ. Πέσκια, από την Ιταλία, το περίφημο φαγητό “Calamari in umido” που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για τα καλαμαράκια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 2 πιπερίτσες πεπεροντσίνο τριμμένες ή 1 κ.σ. μπούκοβο καυτερό [*]
  • 1 κιλό καθαρισμένα καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, σε ροδέλες
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια, κομμένα σε καρέ, ή 1.250 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (στην εποχή τους)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις μπρουσκέτες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 5 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή φρέσκιας ρίγανης ή φρέσκου θυμαριού ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο μυρωδικό (όπως μαϊντανός ή δυόσμος – αποφύγετε τα ξερά μυρωδικά)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 μεγάλες φέτες χωριάτικου ψωμιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα καλαμαράκια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτετε τις ροδέλες καλαμαριού και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί για 2 λ. 
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, χαμηλώνετε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε τα καλαμαράκια σας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, νοστιμίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Για τις μπρουσκέτες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε, σε χαμηλή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τα φυλλαράκια της μαντζουράνας ή της ρίγανης ή του θυμαριού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
  4. Φρυγανίζετε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα (ή στο γκριλ και από τις δύο πλευρές), ώσπου να ροδίσουν ελαφρά και απλώνετε πάνω τους το μείγμα κρεμμυδιών – μαντζουράνας. Μοιράζετε τα καλαμαράκια σε πιάτα και τα σερβίρετε συνοδεύοντάς τα με τις μπρουσκέτες.

[*] Οι πιπερίτσες πεπεροντσίνο είναι κόκκινες καυτερές πιπερίτσες – μινιατούρες και προέρχονται από το Μεξικό, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως στην πικάντικη κουζίνα της Νότιας Ιταλίας. Θα τις βρείτε σε καλά μπαχαράδικα (π.χ. Άρκευθος, Μανδραγόρας, Μπαχάρ, Ελιξίριον κ.ά.) ολόκληρες, αποξηραμένες. Θα τις τρίψετε με τα δάχτυλα (κατά προτίμηση φορώντας γάντια) και θα τις ρίξετε στη σάλτσα. Φυσικά μπορείτε να μειώσετε τη δόση εάν δεν είναι στις προτιμήσεις σας οι πολύ πικάντικες γεύσεις ή τις αντικαθιστάτε με μπούκοβο σε ποσότητα επιλογής σας.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια κοκκινιστά με αρωματικές μπρουσκέτες