Αναρτήθηκε στις 13/04/2020 σε Ζυμαρικά, Κυρίως πιάτα, Νηστίσιμα, Συνταγές, Ψάρι - Θαλασσινά
Καλαμαράκια γιουβέτσι
Πεντανόστιμο γιουβετσάκι με καλαμαράκια. Ένα υγιεινό πιάτο για να το απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, ιδιαίτερα δε για τις μέρες της νηστείας είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 500 γρ. κριθαράκι κατά προτίμηση μέτριο ή άλλο επιλογής σας
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, ή 1 συσκευασία 500 γρ. “Ντομάτα τριμμένη στο Τρίφτη” όταν οι φρέσκες ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ¾-1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τα καλαμάρια σας και τα κόβετε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Τρίβετε τις ντομάτες στο τρίφτη, τις μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καλαμάρια μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά για 5 λ . Στη συνέχεια τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνετε με το μείγμα τριμμένης ντομάτας-πελτέ.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και ένα ποτήρι νερό και ψήνετε τα καλαμαράκια σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια ρίχνετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, το ανακατεύετε να διανεμηθεί ομοιόμορφα στη σάλτσα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λ ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν απαιτηθεί, προσθέστε ζεστό νερό, σταδιακά, λίγο τη φορά, προκειμένου να μην χάσει τα υγρά του και “στεγνώσει” λαμβάνοντας υπ” όψη ότι το κριθαράκι συνεχίζει να απορροφά τα υγρά του ακόμα και όταν το βγάλετε από το φούρνο. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε αμέσως ζεστό.

Προσαρμοσμένο από εδώ
13/04/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Καλαμαράκια γιουβέτσι