Καλαμαράκια γεμιστά με σπανακόρυζο στο φούρνο

Καλαμαράκια γεμιστά με σπανακόρυζο στο φούρνο

Πεντανόστιμα καλαμαράκια γεμιστά με σπανακόρυζο. Αξιοποιήστε το σπανακόρυζο που σας περίσσεψε ή φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα ένα απλό αλλά εξαιρετικό σπανακόρυζο, γεμίστε τα καλαμαράκια σας και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι σας. Μια εύκολη συνταγή για τους λάτρεις των θαλασσινών με εναλλακτικούς τρόπους αλλά και για να απολαύσετε το τέλειο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο της μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • Για τα καλαμάρια:
  • 6 καλαμάρια μεγάλα ή 12 μικρότερα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 ζωμός λαχανικών διαλυμένος σε 1 λίτρο νερό 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος-καθαρισμένο) και χοντροκομμένο 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος
  • 150 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λεμονιού ο χυμός
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα καλαμαράκια: Αν έχετε κατεψυγμένα καλαμαράκια τα ξεπαγώνετε μέσα στο ψυγείο από βραδίς. Αν είναι καθαρισμένα τα ξεπλένετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι, αν είναι ακαθάριστα τα καθαρίζετε όπως και τα φρέσκα ως εξής: Τραβάτε και βγάζετε το κεφάλι με τα πλοκάμια από το σώμα και έτσι θα βγουν και τα εντόσθια. Αφαιρείτε και το διάφανο “κόκαλο” που βρίσκετε κατά μήκος του σώματος και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε το κομμάτι με τα μάτια και το σκληρό “στόμα”. 
  2. Τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε και αυτά σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στην άκρη για τη γέμιση. Αλατοπιπερώνετε καλά τα καλαμάρια, μέσα και έξω και τα αφήνετε και αυτά στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση. 
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 1-2 λ. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το χοντροκομμένο σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ ή μέχρι να μαραθούν και σχεδόν σωθούν τα υγρά τους. 
  4. Προσθέτετε το ρύζι ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε να 2-3 λ, ανακατεύοντας περιστασιακά και στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύετε καλά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. 
  5. Για τη γέμιση και το ψήσιμο: Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση, πιέζοντας ελαφρώς ώστε να προχωρήσει η γέμιση μέχρι μέσα. Γεμίζετε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 και κλείνετε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με μια οδοντογλυφίδα, την οποία περνάτε κατά μήκος του ανοίγματος κάνοντας ζιγκ ζαγκ. 
  6. Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνετε μια μικροσκοπική τομή στο πίσω μέρος των κορμών των μαλακίων για να βγαίνει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος και έτσι να μην “σκάσουν”. Μεταφέρετε τα γεμισμένα καλαμαράκια σε ένα ταψί. Τη γέμιση που σας περισσέψει τη ρίχνετε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα καλαμαράκια. 
  7. Τα περιχύνετε με το ζωμό λαχανικών, το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά και καλή σας όρεξη! 

Μια συνταγή της Ντ. Νικολάου προσαρμοσμένη από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια γεμιστά με σπανακόρυζο στο φούρνο