Καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι σε σάλτσα ντομάτας

Καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι σε σάλτσα ντομάτας

Υπέροχα καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι, σε σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Συνοδέψτε το με ζεστό ψωμί και απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τα γεμιστά καλαμάρια:
  • 12 καλαμάρια μέτρια προς μεγάλα με τα πλοκάμια τους
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 1 κοφτό κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας:
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1/2 λ ακόμα.
  2. Ρίχνετε το πελτέ, ανακατεύετε τρίβοντάς τον, στη βάση της κατσαρολίτσας και μετά προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, 1/2 φλ. νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λ περίπου. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
  3. Για τα γεμιστά καλαμάρια: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Πλένετε τα καλαμάρια και αφαιρείτε τα κεφάλια με τα πλοκάμια και βγάζετε τα μάτια και το σκληρό «στόμα» που βρίσκεται κάτω από τη βάση των πλοκαμιών. Από τους κορμούς τραβάτε και αφαιρείτε το διαφανές «κόκαλο» που τους διατρέχει κατά μήκος. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια.
  4. Πλένετε το σπανάκι το ψιλοκόβετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά του. Μετά το στραγγίζετε με τα χέρια σας για να φύγουν τα πολλά υγρά και μειωθεί σε όγκο.
  5. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 2-3 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο το μαϊντανό το δυόσμο (προαιρετικά), τον άνηθο και τη σκόνη τσίλι και σοτάρετε για 1/2 λ ακόμα ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτετε και το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα, μέχρι να μαλακώσει καλά, “σωθούν” τα υγρά και μείνει η γέμιση με το λαδάκι της. Αφαιρείτε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 10 λ. Μετά γεμίζετε σφιχτά τα καλαμαράκια με τη γέμιση και σφραγίζετε τις άκρες τους με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση.
  7. Ζεσταίνετε στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γεμισμένα καλαμάρια για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και βράζετε τα καλαμαράκια στη σάλτσα τους για 3 λ, γυρίζοντάς τα στο μέσο του βρασίματος και από την άλλη πλευρά. Σε περίπτωση που σας έχει μείνει γέμιση προσθέστε τη μέσα στη σάλτσα. Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους, πασπαλίζοντάς τα με φρέσκο μαϊντανό.

 

34εδψω

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι σε σάλτσα ντομάτας