Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδια και μαϊντανό

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδια και μαϊντανό

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδια ξερά και χλωρά και μπόλικο, μυρωδάτο μαϊντανό. Τα γεμιστά καλαμαράκια είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό πιάτο των μεσογειακών χωρών το οποίο παρασκευάζεται με πολλές παραλλαγές γέμισης, όλες πεντανόστιμες. Εδώ σας δίνουμε μια πανεύκολη και απλή συνταγή (από εδώ) για ένα καταπληκτικό γευστικότατο πιάτο με γεμιστά καλαμαράκια, για να το απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι  και όχι μόνο, όπως και τις ημέρες της νηστείας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό καλαμαράκια, μετρίου μεγέθους
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα, το άσπρο μέρος μόνο, σε λεπτές ροδελίτσες
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό 
  • ½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • 10 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφαιρείτε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια, βγάζετε το “στόμα” που είναι μια στρογγυλή μπαλίτσα σχεδόν στο κέντρο των πλοκαμιών και τα πλένετε. Από τα καλαμαράκια αφαιρείτε το διάφανο κόκαλο και τα εντόσθια, τα πλένετε μέσα και έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι. Τα πτερύγια 
    που είναι κολλημένα στο σώμα τους τα αφαιρείτε τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβετε και τα πλοκάμια και τα βάζετε και αυτά στο μπολ με τα πτερύγια.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα ψιλοκομμένα ξερά και χλωρά κρεμμυδάκια, μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και πτερύγια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους. 
  3. Προσθέτετε το ρύζι, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ. και στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί (αν δεν προτιμάτε το κρασί αντικαταστήστε το με ζωμό λαχανικών), χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε μέχρι να μειωθούν τα περισσότερα υγρά (χωρίς να μειωθούν τελείως).
  4. Προσθέτετε στο μείγμα τα ¾ από το 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε για λίγα λεπτά στην άκρη για να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, με ένα κ.γ. γεμίζετε με τη γέμιση το κάθε καλαμάρι κατά τα ¾, φροντίζοντας να μη το παραγεμίσετε γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Με μια οδοντογλυφίδα κλείνετε καλά την άκρη του κάθε καλαμαριού, για να θωρακίσετε τη γέμιση. 
  5. Σε μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τις υπόλοιπες 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γεμισμένα καλαμαράκια μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού και μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα καλαμαράκια κατά τα ¾.
  6. Μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε τα καλαμαράκια σας για 1 περίπου ώρα. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και τα κόβετε σε 2 ή 3 χοντρές φέτες. Τα γαρνίρετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και καλή σας όρεξη.