Καγιανάς με τυριά και ελιές

Καγιανάς με τυριά και ελιές

Πεντανόστιμος καγιανάς με φέτα και ελιές. Ένα αγαπημένο πιάτο, μικρών και μεγάλων, εύκολο και γρήγορο στη παρασκευή που για να το απολαύσετε σαν πρωινό ή πρόχειρο και γρήγορο αλλά νόστιμο και χορταστικό γεύμα ή δείπνο. Παρότι η ονομασία του πιάτου προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με “κάτι”, ο καγιανάς  είναι φαγητό που συναντάται κυρίως στη Πελοπόννησο, τα Επτάνησα, την Εύβοια και όχι μόνο και βασικά φτιάχνετε με  ντομάτα, φέτα και αυγά αλλά πολλές φορές και με κρεμμύδι, πατάτα και άλλα λαχανικά.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» (από το ιταλικό strapazzare, που σημαίνω χτυπάω) και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα και κάποιες φορές με λίγο τυρί.  Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για έναν υπέροχο καγιανά με τυρί φέτα και ελιές που θα κάνουν τη διαφορά και θα θα απογειώσουν τη γεύση σας. Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 ώριμα πομοντόρια ή μέτριες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή δυόσμο ή 1 κ.γ. αποξηραμένα
  • 1/3 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι πιπέρι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, 2-3 πρέζες αλάτι και τις ελιές και τα σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλι, για 5-7 λ ή μέχρι να “σωθούν” οι περισσότεροι χυμοί της ντομάτας.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τη ρίγανη ή το δυόσμο. Προσθέτετε τα τυριά, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και ρίχνετε το μείγμα αυγού στο τηγάνι με το μείγμα ντομάτας. Ανακατεύετε  διαρκώς με το ξύλινο κουτάλι για 3-5 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί τόσο ώστε να έχετε ένα καγιανά με την υφή που προτιμάτε δηλ. ζουμερό ή πιο σφιχτό, φροντίζοντας να μη παραψηθεί, σφίξει και γίνει σαν σφουγγάρι.
  3. Σερβίρετε ζεστό το καγιανά σας γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο, μαϊντανό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν απαιτείτε με λίγο επιπλέον αλάτι. Απολαύστε τον στο πρωϊνό σας ή σαν πρόχειρο γεύμα ή δείπνο με πατατούλες τηγανιτές και σαλάτα επιλογής σας.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Καγιανάς με τυριά και ελιές