Ισπανικό κοτόπουλο στη γάστρα

Ισπανικό κοτόπουλο στη γάστρα

Μια υπέροχη Ισπανική συνταγή για ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο στη γάστρα. Όπου και αν το σερβίρετε, στο οικογενειακό ή στο επίσημο τραπέζι σας, αυτό το αργό-μαγειρεμένο θαυμάσιο κοτόπουλο, σίγουρα ο σέφ, δηλαδή εσείς θα δεχτείτε τα συγχαρητήρια όλων !!!

Υλικά συνταγής

  • 1.800 γρ. κοτόπουλο (πόδια και στήθη κομμένα στη μέση)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λουκάνικα chorizo (180 γρ. περίπου), κομμένα σε λεπτές φέτες [*]
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε καρεδάκια 2 εκ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια 1 εκ.
  • 80 ml ξηρό Ισπανικό κρασί Sherry (Σέρι) [*]
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 190 ml ζωμό κότας
  • 2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα ρίγανης
  • αλάτι πιπέρι
  • ρύζι πιλάφι με σαφράν/κρόκο Κοζάνης για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε, σε παρτίδες για να μη “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού, τα κομμάτια κοτόπουλου για 4 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε ένα μια γάστρα. 
  2. Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τις φέτες λουκάνικου, τα κομμάτια πιπεριάς και κρεμμυδιού, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και σοταριστούν καλά οι φέτες λουκάνικου. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε για 2 λ ή μέχρι να “αναπνεύσει” και μειωθεί στο μισό η ποσότητα του κρασιού.
  3. Μεταφέρετε το μείγμα του τηγανιού με το λουκάνικο στη γάστρα με το κοτόπουλο. Περιχύνετε με τα ντοματάκια κονκασέ, ρίχνετε το πελτέ με τη ζάχαρη αραιωμένο σε λίγο από το ζωμό κότας, τον υπόλοιπο ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 1:10 λ περίπου ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο καλά.
  4. Φτιάχνετε ρύζι πιλάφι με κρόκο Κοζάνης / σαφράν και το σερβίρετε με το κοτόπουλο πασπαλισμένο με λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης. 

[*] Μπορείτε φυσικά να αντικαταστήσετε τα τα λουκάνικα chorizo με άλλα επιλογής σας. Σας συνιστούμε όμως να μην το κάνετε γιατί η υπέροχη γεύση που θα πάρει το φαγητό σας με τα συγκεκριμένα Ισπανικά λουκάνικα δεν θα είναι τα ίδια.

Το ίδιο θα συνιστούσατε με το θαυμάσιο Ισπανικό κρασί sherry με την θαυμάσια γεύση την οποία θα δώσει και στο φαγητό σας. Φυσικά αν δεν το βρείτε εύκολα θα ζητήσετε να σας δώσουν κάποιο αντίστοιχο ξηρό λευκό κρασί.

Σας παραθέτουμε πιο κάτω μερικές πληροφορίες για το Ισπανικό κρασί Sherry.

Sherry…  Tο διάσημο ενισχυμένο κρασί από την Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας. Πατρίδα του η περιοχή του Jerez de la Frontera… Sherry με s και όχι με c…. Δηλαδή σέρρυ κι όχι τσέρι, το γνωστό λικέρ του κερασιού που φυσικά, ουδεμία σχέση έχει.
Το Sherry είναι κρασί. Ούτε λικέρ, ούτε απόσταγμα. Αλλά τι κρασί! Πολύ ιδιαίτερο είναι αλήθεια.  

Ας δούμε λοιπόν που και πως αυτό το ιδιαίτερο κρασί  χωράει στη ζωή μας και πως μπορούμε να το απολαύσουμε…

Kατηγορίες Sherry: Τα ξηρά όπως τα Fino ή τα Manzanilla έχουν πολύ διαφορετική χρήση από τα γλυκά όπως το  Pedro Ximenez. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για όλες οι ενδιάμεσες κατηγορίες…

Fino / Κατηγορία:  Ξηρό
Δροσερό, ξηρό, με τραγανή οξύτητα που συνήθως αναδύει αρώματα ζύμης και ξηρών καρπών (φουντουκιού)… Είναι το πιο ελαφρύ απ’ όλα, το πιο δροσερό στη γεύση και το πιο ντελικάτο. Συνήθως έχει περίπου 15% αλκοολικούς βαθμούς.  Φερθείτε του όπως θα φερόσασταν σε οποιοδήποτε λευκό ξηρό κρασί μόλις το ανοίξετε. Τα Finos είναι σίγουρα τα αγαπημένα των ντόπιων που τα προτιμούν από τα γλυκά σέρρυ και τα συνοδεύουν με τα ορεκτικά τους (tapas)…  Έτσι, ταιριάζουν ιδανικά με ορεκτικά (μπουκιές με κοτόπουλο, ψωμί φρυγανισμένο με αλλαντικά –τα ισπανικά chorizos-, μια πιατέλα αλλαντικών, μπουκιές με αντσούγιες και ντομάτα κλπ…) Επίσης, με λαχανικά σχάρας, με τις απλές αλλά νόστιμες φακές,  αλλά και σκέτα, σαν απεριτίφ.
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-10οC.

Manzanilla / Κατηγορία: Ξηρό
Τα Manzanillas είναι επίσης ξηρά σαν τα Finos αλλά προέρχονται από την παραθαλάσσια περιοχή Sanlucar de Barrameda, εκεί που εκβάλλει ο ποταμός Guadalquivir στη Μεσόγειο… Λόγω της θάλασσας, η αυξημένη υγρασία στο περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα flor που δημιουργείται  σε μια πιο παχιά στρώση και έτσι προστατεύει ακόμα καλύτερα το κρασί από την οξείδωση.  Με τον τρόπο αυτό, το σέρρυ που παράγεται διαθέτει ακόμα πιο ελαφριά υπόσταση, ντελικάτη αλλά με μια χαρακτηριστική «αίσθηση αρμύρας». Ταιριάξτε το με θαλασσινές γεύσεις, με sushi (ειδικά σασίμι), αλλά και με χτένια μαριναρισμένα με ιαπωνέζικο ρύζι τυλιγμένο σε φύκι nori… Επίσης με ελαφρά αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-10οC.

Amontillado / Κατηγορία: Off Dry (υπόξηρο)
Η λέξη «amontillado»  (προφέρεται «αμοντιγιάδο») υποδεικνύει αυτό που έχει το στιλ της Montilla, που είναι η όμορη περιοχή της Ανδαλουσίας στα βορειοανατολικά σύνορά της… Ουσιαστικά πρόκειται για παλαιωμένο Fino που άρχισε στους 13,5% περίπου αλκοολικούς βαθμούς  και που το προστατευτικό «στρώμα» του μύκητα Flor έπαψε να υπάρχει. Τότε αποφασίζεται να πάει στην αμέσως επόμενη κατηγορία: αυτή του Amontillado. Έτσι,  του προστίθεται αλκοόλ έως ότου φτάσει  τους 17,5% αλκοολικούς βαθμούς και μπαίνει στα βαρέλια, όπου σιγά-σιγά αρχίζει η οξείδωση. Συνήθως το χρώμα των amontillados είναι κεχριμπαρένιο, με αρώματα ξηρών καρπών (φουντούκι) και διαθέτει περισσότερη πολυπλοκότητα στο στόμα απ’ ότι τα Finos. Η γεύση τους είναι πλούσια και off-dry, δηλαδή όχι ακριβώς ξηρή, αφού διακρίνεται μια ανεπαίσθητη γλυκύτητα στο στόμα, και  έχουν περισσότερο αλκοόλ (συνήθως γύρω στο 17-18%). Συνοδεύουν άνετα πιο σύνθετες και γεμάτες γεύσεις, όπως π.χ. κοτόπουλο ψητό με μαγιονέζα, έντονα τυριά (Blue, Gorgonzola, Roquefort, Stilton ή Cabrales)… Επίσης, με καπνιστό σολομό και πιάτα που περιέχουν γλυκές σως (π.χ. μέλι-μουστάρδα)…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-10οC.

Palo Cortado / Κατηγορία: Ξηρό
Σπάνιο είδος σέρρυ (περίπου το 1-2% μόνο τελικά γίνονται Palo Cortados)  που βρίσκεται σε ένα «ενδιάμεσο» στάδιο μεταξύ Amontillado και Oloroso…  Έτσι, με λίγα λόγια έχει τα αρώματα του Amontillado με την πλούσια γεύση και τη δομή του Οloroso στο στόμα. Με αλκοολικό τίτλο να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 22%, διαθέτει καστανό χρώμα ενώ αποτελεί μια πολύ καλή λύση για να συνοδεύσετε γεύσεις έντονες (π.χ. ορεκτικά με ελιές, καρύδια, έντονα τυριά και foie gras)… Μπορεί επίσης να ταιριάξει με  κυνήγι, κόκκινα κρέατα και μεγάλα πουλερικά (π.χ. φραγκόκοτα)…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  12-14οC.

Oloroso / Κατηγορία: Ξηρό
Ξηρό αλλά καμία σχέση με τα Finos… Εδώ, η ξηρή του υπόσταση συμπληρώνεται και μεταβάλλεται από  μια αίσθηση πλούτου που δίνει την εντύπωση μιας ελαφριάς γλύκας, με πυκνή υφή στο στόμα και φοβερή πολυπλοκότητα που του δίνει άλλη διάσταση.   Επειδή έχει μείνει για περισσότερα χρόνια στο βαρέλι χωρίς τον προστατευτικό μύκητα Flor, παρουσιάζεται σε βαθύ κεχριμπαρένιο/καστανό χρώμα και τα αρώματά του παραπέμπουν σε ξηρούς καρπούς και σταφίδες…  Ο αλκοολικός του τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 17 – 22% και οι κατάλληλοι σύντροφοί του είναι τα κρέατα (βοδινό τεριγιάκι), πλούσιες σούπες (βελουτέ), αλλά και πάπια, κρέας με φουα-γκρά (π.χ. τουρνεντό ροσίνι)…

Υπάρχουν επίσης γλυκά Olorosos . Ουσιαστικά είναι Οlorosos που με την προσθήκη των αφυδατωμένων γλυκών ραγών Pedro Ximenez αποκτούν γλυκιά υπόσταση…  Διαθέτουν πλούτο και μια γλυκιά γεύση που θυμίζει καρύδι και καραμέλα… Συνοδεύουν επιδόρπια με μεγάλη άνεση…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  14οC.

Pale Cream / Κατηγορία: Γλυκό
H κατηγορία των Pale Cream sherries αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση και δεν παράγεται σε όλους τους Οίκους σέρρυ.  Αν αποκτήσετε μια τέτοια φιάλη, βάλτε την δίπλα σε έντονα τυριά τύπου Gorgonzola και άλλα του ίδιου τύπου (ροκφόρ κλπ.)
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  16-18οC.

Cream / Κατηγορία: Γλυκό
Τα Cream sherries είναι γλυκά…  Ουσιαστικά πρόκειται για Amontillados ή Οlorosos που έχουν ενισχυθεί με τη γλύκα των γλυκών σταφυλιών Pedro Ximenez.  Έχουν σκούρο-καφέ χρώμα. Η γλύκα τους τα κάνει ιδανικούς συνοδούς επιδορπίων…  Είτε τα βάλετε με γλυκά που περιέχουν crème anglaise, με cheesecakes (ειδικά  φράουλας), με κομπόστα φρούτων αλλά και με μια πιατέλα αποξηραμένων φρούτων (βερίκοκα, αχλάδια, σύκα και χουρμάδες), θα τα απολαύσετε ιδιαίτερα.
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  16-18οC.

Moscatel / Κατηγορία: Εξαιρετικά γλυκό
Εξαιρετικά γλυκό σέρρυ από την ποικιλία Moscatel… Απίθανη γλύκα, πυκνή και μεταξένια υφή… Εδώ οποιοδήποτε γλυκό με βάση τη σοκολάτα ταιριάζει ιδανικά…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  16-18οC.

Pedro Ximenez / Κατηγορία: Εξαιρετικά γλυκό
Η ποικιλία Pedro Ximenez δίνει την πρώτη ύλη γι’ αυτό το εκπληκτικό κρασί… Αφού τα σταφύλια αποξηραθούν και  μείνουν με μεγάλα ποσοστά σακχάρων, γίνεται η οινοποίηση και η ζύμωση διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης…  Το κρασί αυτό είναι εξαιρετικά γλυκό, σχεδόν παχύρρευστο, που θυμίζει έντονα αποξηραμένα σύκα στη γεύση.  Όλα τα επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα του ταιριάζουν πολύ αλλά και αποξηραμένα φρούτα… Επίσης, αποτελεί απολαυστικό επιδόρπιο οίνο και από μόνο του…
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος:  16-18οC.

Σημαντική παρατήρηση:

  • Θυμηθείτε πως το σέρρυ είναι κρασί… Έτσι, όταν ανοίξετε μια φιάλη sherry μην την αφήσετε για πολύ να περιμένει…
  • Τα ξηρά και ντελικάτα sherries (Fino και Manzanilla) αλλοιώνονται γρήγορα αφού ανοιχτούν. Κρατήστε τα στο ψυγείο μέχρι  2 ημέρες.  
  • Όλα τα υπόλοιπα ξηρά sherries (Amontillado, Palo Cortado, Dry Oloroso) προσπαθήστε να τα καταναλώσετε μέσα με μία εβδομάδα.
  • Για τα παλαιωμένα, γλυκά Sherries (Pale Cream, Cream, Moscatel και Pedro Ximenez) υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου. Αφού τα ανοίξετε, κρατήστε τα στο ψυγείο ή σε δροσερό και σκιερό μέρος για 2-3 μήνες. Και φυσικά, όσο κατεβαίνει η στάθμη του κρασιού στη φιάλη και γεμίζει αέρα, τόσο λιγότερος χρόνος τους απομένει…

Πηγή για τις πληροφορίες για το Ισπανικό κρασί sherry: www.anthidis.gr

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ισπανικό κοτόπουλο στη γάστρα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.