Υπέροχη τάρτα καραμέλας με σοκολάτα

Υπέροχη τάρτα καραμέλας με σοκολάτα

Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη τάρτα που συνδυάζει τον απόλυτο γευστικό συνδυασμό καραμέλας και σοκολάτας. Διακοσμείστε το με φύλλα χρυσού και δώστε σε αυτό το τέλειο γλύκισμα άλλη οπτική διάσταση, δημιουργώντας το απόλυτο γλυκό για τις ξεχωριστές περιστάσεις εορτών ή επετείους σας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση:
  • 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτες, ή σπιτική ζύμη βλέπε συνταγή εδώ
  • Για τη γέμιση καραμέλας:
  • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα (397 γρ. το ένα)
  • 80 ml golden syrup ή 2 κ.σ. μέλι διαλυμμένο σε 2 κ.σ. νερό [*]
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • φύλλα χρυσού για διακόσμηση (προαιρετικά) [**]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση: Αν προτιμήσετε σπιτική βάση τάρτας, τη παρασκευάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Τη στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο ή στρωμένη με λαδόκολλα (ίσως δεν απαιτηθεί όλη η ποσότητα της ζύμης) και τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 12-14 λ σκεπασμένη με λαδόκολλα και όσπρια. Μετά αφαιρείτε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και τη ψήνετε για άλλα 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσει.
  2. Αν προτιμήσετε έτοιμη ζύμη για τάρτα τη στρώνετε , όπως αναφέρεται πιο πάνω, και τη ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Και στις δύο περιπτώσεις τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. 
  3.  Για τη καραμελένια γέμιση: Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά βάζετε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα, το golden syrup και το βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 5-7 λ ή μέχρι να ροδίσει το χρώμα και πυκνώσει η καραμέλα. Τη βγάζετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε αμέσως πάνω από τη κρύα πλέον τάρτα βάσης και με ένα μαχαίρι ισιώνετε τη επιφάνειά της. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. [*]
  4. Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας και βουτύρου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Με ένα κουτάλι ρίχνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη καραμέλα και τη στρώνετε, με την ανάποδη του κουταλιού, ισομερώς σε όλη την επιφάνεια.
  5. Την αφήνετε για 30-40 λ να κρυώσει και σφίξει καλά η καραμελένια γέμιση και η σοκολατένια επικάλυψη. Προαιρετικά, διακοσμήστε τη τάρτα σας με φύλλα χρυσού, τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Αν χρησιμοποιήσετε το μέλι το βάζετε πρώτα στη κατσαρόλα και το διαλύετε σε μέτρια φωτιά με 2 κ.σ. νερό και μετά προσθέτετε το ζαχαρούχο και το βούτυρο και ακολουθείτε την ίδια, πιο πάνω διαδικασία.

[**] Φύλλα χρυσού θα βρείτε σε κάποια μαγαζιά με μπαχαρικά στο κέντρο της Αθήνας, σε κάποια χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη σχεδίου. Ζητάμε να είναι βρώσιμα.  Φύλλα χρυσού βρήκα και σε ένα από τα καταστήματα “Sweet Alchemy by Stelios Parliaros, και η τιμή κυμαινόταν όταν τα πήρα γύρω στα 6€ τα δύο φύλλα. (Αν σας ενδιαφέρει πάρτε τηλ σε ένα από τα καταστήματα και ζητείστε τιμή τηλ. 210 7240205 και 210 8080480).



Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχη τάρτα καραμέλας με σοκολάτα