Υπέροχος ψευτο… Μουσακάς

Υπέροχος ψευτο… Μουσακάς

Ένας υπέροχος ψευτο… Μουσακάς με ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, μελιτζάνες και τυριά. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα απλό, πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 ½ κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος και χοιρινός
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 700 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 μεγάλη (ή 2 μικρές) μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 230 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες
  • 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και βάθους 9 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. [Σε περίπτωση που δεν έχετε τόσο βαθύ ταψί και χρησιμοποιήσετε ένα πιο ρηχό, φροντίστε να είναι μεγαλύτερο στη διάμετρο βάσης δηλ. 22 ή 24 εκ.].
  2. Ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο για 2 λ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 ακόμα λ.
  3. Προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε για 10 λ, ανακατεύοντάς τον, μέχρι να “σπάσει” και ροδίσει. Ρίχνετε τον ντοματοχυμό και το ζωμό κοτόπουλου και μόλις κοχλάσει, αλατοπιπερώνετε, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε με ξεσκέπαστο το τηγάνι για 20 λ περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. 
  4. Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει ο κιμάς λαδώνετε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Κόβετε τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες, τις αλείφετε και από τις δύο πλευρές  με ελαιόλαδο τις αλατίζετε ελαφρώς και τις τηγανίζετε σε παρτίδες για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα.
  5. Στρώνετε στο λαδωμένο ταψί το μισό μείγμα κιμά, από πάνω απλώνετε τις μισές μελιτζάνες και τις μισές φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία με στρώσεις του υπόλοιπου μείγματος κιμά, τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες και από πάνω τις άλλες μισές φέτες μοτσαρέλας.
  6. Τέλος πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια, πάνω από τη μοτσαρέλα με τη τριμμένη παρμεζάνα, σκεπάζετε το τα ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λ περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο, πασπαλίζετε με λίγα φύλλα φρέσκια ρίγανης και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχος ψευτο… Μουσακάς