Υπέροχο ογκρατέν με ζυμαρικό κοχυλάκι και μπρόκολο

Υπέροχο ογκρατέν με ζυμαρικό κοχυλάκι και μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του. Ένα σπουδαίο λαχανικό που πρέπει σίγουρα να μπει στη διατροφή όλων μας και ιδίως των παιδιών. Μια συνταγή (αρχική ιδέα από εδώ) για μπρόκολο μαζί με ζυμαρικό, σε κρεμώδη σάλτσα τυριού με τέλειο γευστικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα απολαύσετε οι μεγάλοι και θα πείσετε και τα μικρά παιδιά να το φάνε. 

Υλικά συνταγής

  • 4 φλ. τσαγιού ζυμαρικό κοχυλάκι μικρό
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμα ταψιού
  • 500 γρ. μπρόκολο τα μπουκετάκια του μόνο
  • 60 γρ. βούτυρο (4 κ.σ.) 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 6 λ νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνετε αλάτι και το μικρό κοχυλάκι και το βράζετε για 12 λ. Μη τα ψήσετε πιο πολύ γιατί θα βράσουν και στη διάρκεια του ψησίματος. Το στραγγίζετε, το βάζετε σε ένα λαδωμένο, τετράγωνο ταψάκι διαμέτρου 20 ή 22 εκ. περίπου, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα σε βραστό αλατισμένο νερό βράζετε τα μπουκετάκια μπρόκολου μέχρι να μαλακώσουν για 5-7 λ περίπου. Τα στραγγίζετε και μεταφέρετε και αυτά στο ταψί μαζί με το κοχυλάκι και τα ανακατεύετε απαλά. 
  3. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ περίπου. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει και γυαλίσει το κρεμμύδι.
  4. Πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από το κρεμμύδι, ανακατεύετε για 1-2 λ και ρίχνετε το 1 φλ. γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις δέσει η σάλτσα, προσθέτετε και το 2º φλ. γάλα και το ζωμό λαχανικών, δυναμώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  5. Μόλις πήξει η σάλτσα προσθέτετε το 1/2 φλ. τσαγιού από τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε να λιώσει και να ενσωματωθεί. Για να σιγουρευτείτε ότι η σάλτα έχει πήξει όσο απαιτείται, βυθίστε ένα ξύλινο κουτάλι στη σάλτσα. Αν η σάλτσα ρέει αραιή τότε δεν έχει πήξει και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι “τρέχει” από το κουτάλι όχι με ρευστή ροή αλλά με δυσκολία. 
  6. Αποσύρετε τη σάλτσα τυριού από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και τη ρίχνετε στο ταψί πάνω από το μπρόκολο και τα κοχυλάκια, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ. 
  7. Μετά τα 25 λ αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο 1/2 φλ. παρμεζάνας (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε περισσότερο τριμμένο τυρί ήπιας γεύσης όπως ένταμ, γκούντα, έμενταλ, τσένταρ ή γραβιέρα ήπιας γεύσης) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λ ακόμα. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλίζοντάς το, προαιρετικά, με περισσότερο τυρί, αλάτι και πιπέρι.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχο ογκρατέν με ζυμαρικό κοχυλάκι και μπρόκολο