Αναρτήθηκε στις 29/09/2015 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Υπέροχη τούρτα με μπανάνες και ινδοκάρυδο
Μια συνταγή για μια υπέροχη τουρτίτσα με μπανάνες και ινδοκάρυδο, για όλη την οικογένεια, για όλη την οικογένεια, όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη [χωρισμένη σε 2 ίσα μέρη]
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουτερ
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 μεγάλα αυγά, χωριστά ασπράδια-κρόκοι
- 1/3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
- 1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο τριμμένο ή 1/3 φλ. νιφάδες ινδοκάρυδου
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας
- 2 μπανάνες κομμένες σε μικρές φετούλες
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος, που να προεξέχει 2 εκ. περιμετρικά, ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων βάσης 22 x 33 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη μισή ζάχαρη [2/3 φλ.] και τα χτυπάτε με το μίξερ για 3 λ περίπου μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ, τη κανέλα, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε μπολ χτυπάτε τους κρόκους αυγών με το γάλα και ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού. Χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του.
- Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά το μπολ και τα μαχαίρια του μίξερ και ρίχνετε μέσα τα ασπράδια αυγού και τη ζάχαρη. Χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πολύ πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”.
- Στρώνετε τη μαρέγκα πάνω από το μείγμα του κέϊκ και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι η να φουσκώσει και η μαρέγκα να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Στα 15 λ ψησίματος πασπαλίστε με το ινδοκάρυδο και συνεχίζετε το ψήσιμο. Με αυτό το τρόπο το ινδοκάρυδο θα “κολλήσει” στην υγρή ακόμα μαρέγκα αλλά και δεν θα “καεί” στο φούρνο.
- Όταν είναι έτοιμο το κέϊκ, το αφήνετε 10 λ στο ταψί να “σταθεί”, μετά το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μεταφέρετε προσεκτικά σε ξύλο κοπής ή στην επιφάνεια εργασίας σας, στρωμένη με λαδόκολλα. Παίρνετε ένα μεγάλο, οδοντωτό μαχαίρι και το κόβετε στη μέση οριζόντια. Βάζετε το κάτω μέρος σε μεγάλο δίσκο σερβιρίσματος και το επάνω μέρος με τη μαρέγκα-ινδοκάρυδο το αφήνετε στη λαδόκολλα.
- Εν τω μεταξύ, μέχρι να κρυώσει έχετε φτιάξει τη σαντιγί ως εξής: Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ τη κρέμα γάλακτος και τους σπόρους βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ, 3 λ περίπου μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί.
- Στρώνετε τη σαντιγί πάνω στο κάτω μέρος του κέϊκ, που έχετε στο δίσκο σερβιρίσματος, και την απλώνετε ομοιόμορφα. Στρώνετε από πάνω, ομοιόμορφα, τις φέτες μπανάνας και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μισό κέϊκ με τη μαρέγκα ινδοκάρυδο προς τα επάνω. Το αφήνετε στην άκρη ή στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά, το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
Πηγή
29/09/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Υπέροχη τούρτα με μπανάνες και ινδοκάρυδο