Υπέροχοι Εργολάβοι με 3 υλικά

Υπέροχοι Εργολάβοι με 3 υλικά

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα παραδοσιακό γλύκισμα. Εργολάβοι για το απόλυτο, πατροπαράδοτο … κέρασμα στους επισκέπτες και όχι μόνο. Μια συνταγή του Στ. Παρλιάρου.

Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 320 γρ. αμύγδαλα λευκά + φιλέ αμυγδάλου ή ολόκληρα αμύγδαλα για την επιφάνεια 
  • 600 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγών τα ασπράδια (75 γρ. από 2 μέτρια αυγά + 140 γρ. από 3 μεγάλα αυγά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα 320 γρ. αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα 75 γρ. από τα 2 μέτρια αυγά, έως ότου γίνουν μία ομοιογενής σχετικά πηχτή αμυγδαλόπαστα. Τα αλέθουμε αρκετή ώρα. Αρχικά θα γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα και έπειτα θα ενωθούν με το ασπράδι και την άχνη και θα γίνει μια σφιχτή μάζα, την οποία μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. 
  2. Ξεκινάμε να τη χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο ασπράδι, 140 γρ. από τα 3 μεγάλα αυγά της συνταγής. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή, αφράτη κρέμα.
  3. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλό στόμιο διαμέτρου 6-8 εκ. Με το κορνέ σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης μικρούς στρογγυλούς  δίσκους, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους διότι θα απλώσουν στο ψήσιμο και θα φουσκώσουν. (Αν πρόκειται να τους κολλήσετε “σάντουιτς” με μαρμελάδα τότε θα τοποθετήσετε στο κέντρο των μισών δίσκων από ένα ολόκληρο αμύγδαλο). 
  4.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λ περίπου ή έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Ο ακριβής χρόνος παράδοσης εξαρτάται απόλυτα από το πάχος της ζύμης.  Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε τους εργολάβους ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγη μαρμελάδα.
  5. Εναλλακτικά, χωρίς μαρμελάδα, τους δίνετε μακρόστενο σχήμα, τους πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και συνεχίζετε την ως άνω διαδικασία ψησίματος.

Το μυστικό για να είναι νόστιμοι οι εργολάβοι είναι να μην τους αφήσουμε να ΜΗΝ ΠΑΡΑΨΗΘΟΥΝ γιατί θα στεγνώσουν εσωτερικά.

Οι εργολάβοι πρέπει εξωτερικά να κάνουν μια κρούστα, αλλά μέσα να παραμένουν μαλακοί. Συνήθως 20 λεπτά ψήσιμο είναι υπεραρκετά, όμως, εξαρτάται και από το φούρνο μας. Αν είναι πολύ ισχυρός, βγάζουμε τους εργολάβους στα 15 λεπτά. Άλλωστε, πάντα τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται για 2-3 λεπτά, αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς η λαμαρίνα συγκρατεί τη θερμότητα.
ergolavoi-1

1. Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι τα αμύγδαλα, την άχνη και ένα μέρος από το ασπράδι αβγού της συνταγής μας.

ergolavoi-2
2. Τα αλέθουμε αρκετή ώρα. Αρχικά θα γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα και έπειτα θα ενωθούν με το ασπράδι και την άχνη και θα γίνει μια σφιχτή μάζα, την οποία μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.

ergolavoi-3
3. Ξεκινάμε να τη χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο ασπράδι της συνταγής. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή, αφράτη κρέμα.

ergolavoi-4
4. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλό στόμιο διαμέτρου 6-8 εκ. Με το κορνέ σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης μικρούς δίσκους, οι οποίοι θα απλώσουν κι άλλο στο ψήσιμο και θα φουσκώσουν.

ergolavoi-5
5. Βάζουμε πάνω σε κάθε δίσκο ένα ολόκληρο λευκό αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά.

ergolavoi-6
6. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε μακρόστενους εργολάβους και να τους πασπαλίσουμε με αμύγδαλο φιλέ.

κξ

 Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχοι Εργολάβοι με 3 υλικά