Υπέροχα λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ

Υπέροχα λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ

Μια υπέροχη συνταγή για υπέροχα λαζάνια με την αυθεντική, Ιταλική σάλτσα μπολονέζ, μπεσαμέλ και τυριά. Λαχταριστό και πεντανόστιμο πιάτο, για το Κυριακάτικο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο λαζάνια σε φύλλα
  • 70 γρ. τυρί παρμεζάνα ψιλο-τριμμένη 
  • 3/4 φλ. τσαγιού τυριά επιλογής σας, ανάμεικτα χοντρο-τριμμένα [μοτσαρέλα, γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα κ.λ.π.]
  • λίγο βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
  • Για τη σάλτσα κιμά – μπολονέζ:
  • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 150 ml ζωμό κρέατος ή κότας
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. [1 κουτί] ντοματάκια κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 600 ml ζεστό γάλα
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα κιμά – μπολονέζ: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε και το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, σέλινο, καρότο και κρεμμύδι και τα σοτάρετε, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας για 5 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτετε το κιμά, το πιέζετε καλά με ένα πιρούνι να “σπάσει” σε γρομπαλάκια και τον σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Πασπαλίζετε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το ντοματοπελτέ, μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματά του. 
  3. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί, αφήστε το να “αναπνεύσει 1 λ, και ρίχνετε το ζωμό κρέατος και τα ντοματάκια κονκασέ. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι σας και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 45 λ περίπου ανακατεύοντας ανά 15 λ περίπου. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό.[Μπορείτε φυσικά να το βράσετε και στη χύτρα για 5 λ μόνο αλλά η γεύση του κρέατος που σιγοβράζει είναι εξαιρετική. Το σιγοβράσιμο άλλωστε είναι και το μυστικό της καλής Ιταλικής Μπολονέζ].
  4. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Κατεβάζετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και σταδιακά προσθέτετε το ζεστό γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Τοποθετείτε πάλι τη κατσαρόλα σας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Ρίχνετε μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και κατεβάζετε τη κρέμα από τη φωτιά. Μόλις μισο-κρυώσει ρίχνετε το αυγό και 2 κ.σ. της σούπας τριμμένης παρμεζάνας και ανακατεύετε ζωηρά να αναμειχθούν πλήρως.
  6. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25×20 εκ. και βάθους 5-6 εκ. 
  7. Ρίχνετε το 1/3 της ποσότητας σάλτσας κιμά-μπολονέζ στο ταψί. Στρώνετε από πάνω το 1/3 της μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το 1/3 της υπόλοιπης παρμεζάνας και καλύπτετε με λαζάνια σε φύλλα. Επαναλαμβάνετε ακόμα 2 φορές τις στρώσεις από 1/3 της ποσότητας, κιμά μπολονέζ, μπεσαμέλ, τριμμένη περμεζάνα φύλλα λαζάνια. Πασπαλίζετε με τα ανάμεικτα τριμμένα τυριά.
  8. Σκεπάζετε το πυρέξ με το αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 15-20 λ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τυριά. Απολαύστε το φαγητό σας ζεστό, με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. 

Μια υπέροχη συνταγή της Mary Berry.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Υπέροχα λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ

 

2 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.