Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέικη συνταγή

Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέικη συνταγή

Ιμάμ Μπαϊλντί… Το πιο καλοκαιρινό “λαδερό” της παραδοσιακής κουζίνας μας. Μια υπέροχη, Σμυρνέικη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, μεσογειακό και εξόχως καλοκαιρινό. Απολαύστε το !!!

Υλικά συνταγής

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 4-5 μεσαία ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες [*]
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 250 γρ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες (ή ντοματάκια κονκασέ)
  • 3 κ.σ. ντοματοπολτό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 80 γρ. τυρί επιλογής σας (φέτα ή κασέρι ή γραβιέρα)
  • 200 ml ελαιόλαδο ραφινέ ή σπορέλαιο για τηγάνισμα + 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις μελιτζάνες: Kόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές. Bάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να ξεπικρίσουν, ξεβγάλτε τες με πολύ νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά [χαρακιές] προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  3. Για τα κρεμμύδια & τη σάλτσα: Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε φέτες και τα σοτάρετε μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20-30 λ για να νοστιμίσουν και καραμελώσουν. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία σε άλλο τηγάνι, παράλληλα με το τηγάνισμα της μελιτζάνας.
  4. Προσθέτετε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 κ.σ. ντοματοπελτέ. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά, προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λ μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.
  5. Ετοιμασία για το φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τοποθετείτε σε ευρύχωρο πυρέξ τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους.
  6. Για το ψήσιμο: Βάζετε το Ιμάμ στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 45-50 λ. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί. Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο από τυρί φέτα και φρέσκο κριτσανιστό ψωμί.

[*]Η αυθεντική Σμυρνέϊκη συνταγή είναι χωρίς σκόρδο,για πιο ελαφριά γεύση. Μπορείτε να το αφαιρέσετε ή όχι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

ΙΜΑΜ-Caruso_20150614_0825

Μια υπέροχη συνταγή του Δημ.Παπαζυμούρη από το “caruso.gr“.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέικη συνταγή

 

5 Σχόλια

  1. Νανίτα says:

    Η αυθεντική σμυρνέικη συνταγή είναι με πολύ σκόρδο και χωρίς τυρί!!!

  2. Sintayes.gr says:

    Κα Νανίτα καλησπέρα σας,
    Δεν αμφισβητώ τη γνώμη σας, θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω ότι η συνταγή είναι του εξαιρετικού Δημ. Παπαζυμούρη ο οποίος τη περιγράφει σαν την οικογενειακή συνταγή της Μικρασιάτισας, Σμυρνιάς γιαγιάς και μητέρας του. Επίσης και σε γνήσια γηραιά γιαγιά που δοκίμασα την ίδια συνταγή την είχε με τυρί φέτα και μάλιστα μου εξήγησε ότι στη Σμύρνη δεν την έφτιαχνε με φέτα αλλά με το τυρί που φτιάχνουν το κιουνεφέ. Δεν έχω καταγωγή από Μικρά Ασία γι αυτό δεν είμαι απόλυτη. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
    Με εκτίμηση,
    sintayes.gr

  3. Κώστας says:

    Χωρίς να αμφισβητώ ότι τη συνταγή σας την έδωσε κάποιος που την «κληρονόμησε» από τη Σμυρνιά γιαγιά του, μου φαίνεται κάπως παράξενο που δεν έχει μυρωδικά (όπως κανέλα) στον κιμά και που σας είπε ότι η «αυθεντική» συνταγή ήταν χωρίς σκόρδο για να είναι πιο ελαφριά. Αυτά μάλλον τα σημερινά γούστα μας εκφράζουν και όχι τι έτρωγε ο κόσμος στη Μ. Ασία πριν το διωγμό.

  4. Sintayes.gr says:

    Αυτή είναι η άποψή σας κε Κώστα και είναι αποδεχτή. Δεν έχω λόγο όμως να αμφισβητήσω ούτε τη πηγή μου, ούτε όλους τους άλλους σεφ που στο ιμάμ μπαιλντί δεν βάζουν κανένας κανέλα ακόμα και μικρασιάτες σεφ όπως ο Ηλίας Δεμιρτζόγλου, ούτε 2 φίλες από τη Μικρά Ασία που ρώτησα και δεν βάζουν. Φυσικά δέχομαι και τη δική σας παραλλαγή αν έχετε ρίζες και μνήμες και εσείς από εκεί που εγώ δεν έχω.
    Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
    Με εκτίμηση,
    sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.