Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

Ένα υπέροχο, υγρό αφράτο και εύθρυπτο κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο. Μια συνταγή για ένα τέλειο κέικ, εύκολο στη παρασκευή του, ιδανικό για να συνοδεύσετε το απογευματινό τσάι ή το καφέ σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 155 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 2 αυγά
  • 2  καρότα (320 γρ. περίπου σύνολο), αποφλοιωμένα, χοντροτριμμένα
  • 225 γρ. (1 1/2 φλιτζάνι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. θρυμματισμένη σε σκόνη λευκή, αμυγδαλόψιχα
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. (1/2 φλιτζάνι) φιλέ αμυγδάλου
  • κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών, χτυπημένη σε σαντιγί για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 22 εκ. και τη βάση του και τα τοιχώματά του, περιμετρικά, με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θρυμματίζετε σε σκόνη την αμυγδαλόψιχα (να είναι στεγνή και ξερή) στο multi.
  2. Παίρνετε το ξύσμα λεμονιού από όλο το πορτοκάλι και το κρατάτε στην άκρη. Ξεπλένετε το πορτοκάλι (χωρίς το ξύσμα του πλέον), το κόβετε σε 5-6 κομμάτια, αφαιρείτε τα κουκούτσια του και το πολτοποιείτε στο μούλτι. [*]
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μιξερ το πολτοποιημένο πορτοκάλι, 2-3 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το καρότο, το αλεύρι, τη θρυμματισμένη σε σκόνη αμυγδαλόψιχα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε στην επιφάνειά του το φιλέ αμυγδάλου και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1:10 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του, βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 1 ώρα να κρυώσει καλά και μετά το ξεφορμάρετε και το σερβίρετε γαρνιρισμένο μα λίγη σαντιγί. 

[*] Η διαδικασία να πάρετε αρχικά το ξύσμα πορτοκαλιού και να ξεπλύνετε το πορτοκάλι, γίνεται για να μη πικρίζει το κέικ λόγω της φλούδας. Αν σας αρέσει η ελαφρώς πικρή γεύση, η οποία πράγματι σε αυτό το κέικ είναι εξαιρετική, τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε. Μπορεί στην αρχή να να σας φανεί λίγο πικρούτσικο η γεύση που θα σας αφήσει όμως μετά είναι εξαίσια. 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα