Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

Ένα υπέροχο, υγρό αφράτο και εύθρυπτο κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα τέλειο κέικ, εύκολο στη παρασκευή του, ιδανικό για να συνοδεύσετε το απογευματινό τσάι ή το καφέ σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 155 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 2 αυγά
  • 2  καρότα (320 γρ. περίπου σύνολο), αποφλοιωμένα, χοντροτριμμένα
  • 225 γρ. (1 ½ φλ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. θρυμματισμένη σε σκόνη λευκή, αμυγδαλόψιχα (θα τη βρείτε στα μεγάλα Σ.Μ. ή φτιάξτε δική σας αλέθοντας στο μούλτι ασπρισμένα αμύγδαλα, ξερά και στεγνά, στο μούλτι)
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. (1/2 φλιτζάνι) φιλέ αμυγδάλου
  • κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% κρύα, χτυπημένη σε σαντιγί για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 22 εκ. και τη βάση του και τα τοιχώματά του, περιμετρικά, με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θρυμματίζετε σε σκόνη την αμυγδαλόψιχα (να είναι στεγνή και ξερή) στο multi αν δεν προθημευτείτε έτοιμη από Σ.Μ.
  2. Παίρνετε το ξύσμα από όλο το πορτοκάλι τρίβοντάς το, στη μέτρια κλίμακα του τρίφτη, και το κρατάτε στην άκρη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε περιμετρικά τυχόν φλούδα (πορτοκαλί) που έμεινε πάνω στο πορτοκάλι μετά την αφαίρεση του ξύσματος. Στη συνέχεια, ξεπλένετε καλά το πορτοκάλι , το κόβετε σε 5-6 κομμάτια, αφαιρείτε τα κουκούτσια του και το πολτοποιείτε στο μούλτι. [*]
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μιξερ το πολτοποιημένο πορτοκάλι, 2-3 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το καρότο, το αλεύρι, τη θρυμματισμένη σε σκόνη αμυγδαλόψιχα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε στην επιφάνειά του το φιλέ αμυγδάλου και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1:10 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του, βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 1 ώρα να κρυώσει καλά και μετά το ξεφορμάρετε και το σερβίρετε γαρνιρισμένο μα λίγη σαντιγί. 

[*] Η διαδικασία ξεπλύματος του πορτοκαλιού μετά την αφαίρεση του ξύσματος, γίνεται για να μη πικρίζει το κέικ λόγω της φλούδας. Αν σας αρέσει η ελαφρώς πικρή γεύση, η οποία πράγματι σε αυτό το κέικ είναι εξαιρετική, πρέπει να το δοκιμάσετε ως έχει λαμβάνοντας υπ όψη ότι μπορεί στην αρχή να να σας φανεί λίγο πικρούτσικο η γεύση που θα σας αφήσει όμως μετά είναι εξαίσια. 

Διαφορετικά για να ξεπικρίσει τελείως το πορτοκάλι, αφού πάρετε το ξύσμα του, το ξεπλένετε και το βάζετε σε κατσαρόλα με νερό που θα το σκεπάζει και το βράζετε για 5 λ από την ώρα που θα πάρει βράση. Το αποσύρετε από τη φωτιά βγάζετε με τρυπητή κουτάλα το πορτοκάλι και το ξεπλένετε κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό. Δοκιμάζετε λίγο από τη φλούδα του εξωτερικά και αν σας φαίνεται ακόμα πικρό επαναλαμβάνετε τη ίδια διαδικασία, βρασίματος, ξεπλύματος για 1-2 φορές ακόμα. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Υγρό κέικ πορτοκαλιού με καρότα και αμύγδαλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.