Η τέλεια σπιτική πουτίγκα μπανάνας

Η τέλεια σπιτική πουτίγκα μπανάνας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια δροσερή και ελαφριά σπιτική, μαμαδίστικη πουτίγκα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για μια εξαιρετική, ίσως την καλύτερη που φάγατε ποτέ, πουτίγκα μπανάνας με τραγανή βάση μπισκότων βουτύρου, με κρεμώδη κρέμα μπανάνας, φρέσκες μπανάνες που το άρωμά του απογειώνουν τη γεύση τους, καλυμμένη με μια αφράτη σαντιγί πασπαλισμένη με μπισκότα. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναφτιάξετε άλλη πουτίγκα μπανάνας παρά μόνο αυτή!

Υλικά συνταγής

  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. τσαγιού (155 γρ.) ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 3 φλ. τσαγιού γάλα (χρησιμοποίησα 2%)
  • 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα 
  • Για τη σαντιγί και τις στρώσεις μπισκότων-μπανάνας
  • 1⅓ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 6 κ.σ. (45 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 180-200 γρ. (ανάλογα με τα μπισκότα που θα προτιμήσετε) μπισκότα βουτύρου όπως τα Shortbread ή Βουτύρου “Αλλατίνη” (στα μεγάλα ΣΜ) ή άλλα μπισκότα επιλογής σας 
  • 4 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε φέτες 6-7 χιλιοστά περίπου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μικρό μέτριο και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε την ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα, και τα ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ και την αποσύρετε από τη φωτιά.
  2. Παίρνετε μια μικρή ποσότητα της καυτής κρέμας, 1-2 κ.σ. και την βάζετε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα να ενσωματωθεί αμέσως για να μην ψηθούν τα αυγά.
  3. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για άλλες 1-2 φορές και αδειάζετε το μείγμα αυγών μέσα στη κατσαρόλα με την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για 2 λ επιπλέον. Την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε το 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και την αφήνετε στην άκρη για περίπου 15 λ να κρυώσει, ανακατεύοντάς τη περιστασιακά. [*]
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί και την αφήνετε πάλι στην άκρη να συνεχίσει να κρυώνει. Όταν θα ρίξετε το γάλα θα δείτε ότι η κρέμα/πουτίγκα θα αραιωθεί ελαφρώς αφού προσθέσατε το γάλα αλλά μην ανησυχήσετε. 
  5. Για την σαντιγί: Όταν θα δείτε ότι η πουτίγκα σας έχει κρυώσει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου φτιάχνετε την σαντιγί ως εξής: Ρίχνετε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη άχνη και το 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει πτυχές και να “στέκεται”.
  6. Αδειάζετε σε 2 δόσεις την σαντιγί μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα πουτίγκας και την ενσωματώνετε πλήρως με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Μετά ενσωματώνετε και την υπόλοιπη μισή σαντιγί με την ίδια διαδικασία.
  7. Για την συναρμολόγηση σε στρώσεις: Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 23×33 εκ. και τοποθετείτε στην βάση του 1 στρώση μπισκότα, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά μεταξύ τους. Από πάνω απλώνετε σε 1 στρώση τις φέτες μπανάνας και τέλος πάνω από τις μπανάνες ρίχνετε την πουτίγκα και την απλώνετε ομοιόμορφα. 
  8. Καλύπτετε με μεμβράνη το γλυκό σας και το βάζετε στο ψυγείο για 7-8 ώρες, ιδανικά για ένα βράδυ για να σταθεροποιηθεί καλά. Πριν το σερβίρετε θρυμματίζετε σε μέτρια κομματάκια τα υπόλοιπα μπισκότα, τα πασπαλίζετε πάνω στο γλυκό σας. Καλή σας απόλαυσή!

[*] Σημείωση: Λάβετε υπ” όψη ότι κρέμα/πουτίγκα θα συνεχίσει να πήζει καθώς θα κρυώνει εκτός φωτιάς οπότε  δεν χρειάζεται να την πήξετε πολύ στη φωτιά αλλά να την αποσύρετε αμέσως μόλις πήξει. Επίσης όταν θα βάλετε το ζαχαρούχο γάλα και αραιώσει το μείγμα μην ανησυχήσετε και το ξαναβάλετε στη φωτιά. Θα πήξει όταν κρυώσει τελείως το μείγμα. 

Σερβίρετε την πουτίγκα σας και σε ποτήρι

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Η τέλεια σπιτική πουτίγκα μπανάνας