Γιουβέτσι με φτερούγες κοτόπουλου

Γιουβέτσι με φτερούγες κοτόπουλου

Γιουβέτσι. Ένα απλό, νόστιμο παραδοσιακό φαγητό, πάντα ευπρόσδεκτο από όλη την οικογένεια για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, όπως και αν το φτιάξετε είτε με κρέας μοσχάρι, χοιρινό ή αρνάκι είτε με θαλασσινά ή με κοτόπουλο. Εδώ σας δίνουμε μια οικονομική συνταγή, με εύκολα υλικά, για ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι με φτερούγες κοτόπουλου για όλους εσάς που σας αρέσουν οι νοστιμιές της απλότητας… τα “πλατάρια”.. με το ταπεινό κριθαράκι!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φτερούγες (χύμα στα κρεοπωλεία αλλά και σε δισκάκια στα ψυγεία των Σούπερ Μάρκετ) 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο 
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1,2 λίτρα ζωμό κότας ή νερό
  • 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • τριμμένο τυρί επιλογής σας για πασπάλισμα στο σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας τις φτερούγες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις φτερούγες, σε δόσεις αν δεν χωράνε όλες μαζί, μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε μπολ.
  2. Ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά,  για 2-3 λ περίπου να μαλακώσουν. Τα σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” το αλκοόλ προσθέτετε τη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη, το ζωμό κότας ή το νερό, όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. 
  3. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αδειάζετε τη καυτή σάλτσα σε μια γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, προσθέτετε το κριθαράκι και το απλώνετε παντού και τέλος προσθέτετε και τις φτερούγες κοτόπουλου μαζί με τους ζωμούς τους από το μπολ. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
  4. Σκεπάζετε τη γάστρα ή το πυρίμαχο σκεύος σας με το καπάκι του (αν δεν έχει το σκεύος καπάκι το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο) και το ψήνετε για 40-45 λ. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν απαιτείτε επιπλέον υγρό και αν απαιτείται προσθέτετε ζεστό νερό τόσο όσο να είναι 2 δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
  5. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο το “αφήνετε” για 5 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί επιλογής σας όπως παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα. Καλή σας όρεξη!

Tips για το τέλειο γιουβέτσι: Για να απολαύσετε το τέλειο γιουβέτσι φροντίστε όταν τα βγάλετε από το φούρνο να είναι αρκετά ζουμερό, γι αυτό να ελέγχετε συχνά τα υγρά στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν απαιτείται να συμπληρώνετε. 

Επίσης για να βγει σπυρωτό το γιουβέτσι μη το παραψήσετε και μαλακώσει τελείως, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι όταν το βγάζετε από το φούρνο και μέχρι να το σερβίρετε το κριθαράκι συνεχίζει να ψήνετε”.

Τέλος ψήνετε το γιουβέτσι σας πάντα στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα, διότι στον αέρα τυχόν κομμάτια κοτόπουλου ή κρέατος που εξέχουν από το ζουμί του θα ξεραθούν ενώ στην αντίσταση θα τα κρατήσει ζουμερά και μαλακά. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γιουβέτσι με φτερούγες κοτόπουλου