Αναρτήθηκε στις 03/04/2019 σε Ζυμαρικά, Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Γιουβέτσι με χοιρινό στη γάστρα
Γιουβέτσι με χοιρινό στη γάστρα. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο με μαριναρισμένο χοιρινό κρέας που λιώνει στο στόμα και νοστιμότατο μυρωδάτο κριθαράκι. Απολαύστε το στο οικογενειακό καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και στο τραπέζι για τους καλεσμένους μας και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την υπέροχη γεύση του!
Υλικά συνταγής
- Για τη ξερή μαρινάδα:
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κοφτή κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κύβο Maggi κότας ή βοδινού
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- Για το χοιρινό κρέας:
- 1500 γρ. χοιρινό από ώμο/ωμοπλάτη, χωρίς το δέρμα, σε ένα ενιαίο κομμάτι
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή (mild)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο + 4-5 κ.σ. επιπλέον για τη γάστρα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρά, κομμένα σε φέτες
- 500 ml μαύρη μπύρα (ή αν προτιμάτε κρασί λευκό)
- Για το κριθαράκι:
- 500 γρ. κριθαράκι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
- 1 κ.γ. Maggi Νοστιμιά σε σκόνη
- 600 γρ. νερό
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα και βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει.
- Για τη μαρινάδα: Σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί ρίχνετε το χοντρό αλάτι, το τριμμένο μπαχάρι, το μπούκοβο, το κύβο, τη καστανή ζάχαρη, τη καπνιστή πάπρικα, τα χτυπάτε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
- Για το χοιρινό: Χαράζετε το κρέας σας, το αλείφετε με τη μουστάρδα και από πάνω το πασπαλίζετε τη σκόνη ξερής μαρινάδας φροντίζοντας να απλωθεί παντού,σε όλες τις πλευρές και με τη μουστάρδα και με τη ξερή μαρινάδα. Ρίχνετε στο καυτό τηγάνι το ελαιόλαδο, προσθέτετε το χοιρινό και το σοτάρετε για 1-2 να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και από τις 2 πλευρές.
- Σε μια γάστρα ρίχνετε τις 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τις φέτες κρεμμυδιού και τη μαύρη μπύρα. Προσθέτετε το σοταρισμένο χοιρινό, κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 4 ώρες.
- Στη συνέχεια το βγάζετε το κρέας από το φούρνο, το τοποθετείτε σε ξύλο κοπής και αφαιρείτε όλα τα κόκαλα. Με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, “σπάτε” το κρέας σε μικρά κομμάτια, το ξαναβάζετε στη γάστρα και με ένα κουτάλι το περιχύνετε με το ζουμί του που έχει μείνει στη γάστρα.
- Για το κριθαράκι: Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ανακατεύοντας για 1-2 λ. Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ επιπλέον.
- Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε το νερό και τη νοστιμιά, ανακατεύετε, προσθέτετε το κρέας με λίγο από το ζουμί του από τη γάστρα και αλάτι και ανακατεύετε συχνά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Το σερβίρετε ζεστό γαρνιρισμένο με φρέσκα κλωναράκια ρίγανης ή ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αν είναι στις προτιμήσεις σας με τριμμένο τυρί.
Πηγή
03/04/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γιουβέτσι με χοιρινό στη γάστρα