Γιουβαρλάκια με λαχανικά

Γιουβαρλάκια με λαχανικά

Γιουβαρλάκια… Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων που τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές και φτιάχνετε σε πολλές εκδοχές, όπως σκέτα αυγολέμονο, ή με σούπα με ρύζι, ή ακόμα και κοκκινιστά. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για γιουβαρλάκια με σούπα λαχανικών που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με τη γεύση τους. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα γιουβαρλάκια
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ, μουλιασμένο για ½ ώρα σε νερό και στραγγισμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη και στραγγισμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη (προαιρετικά)
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σούπα λαχανικών 
  • 7 κ.σ. (5+2 χωριστά) ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες 
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 3 κ.σ. ρύζι γλασέ
  • αλάτι πιπέρι 
  • Για το αυγολέμονο:
  • 1½ – 2 μέτριων λεμονιών το χυμό
  • 2 μικρά αυγά
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις. Τα πλάθετε σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο. 
  2. Για τη σούπα λαχανικών: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά ανακατεύοντας για 2-3 λ. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών (ή νερό) και το αφήνετε να πάρει βράση.
  3. Στη συνέχεια, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και μόλις πέσει ο βρασμός προσθέτετε το ρύζι, τα γιουβαρλάκια και αλατοπίπερο. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 35-40 λ περίπου. Όταν είναι έτοιμο, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, ρίχνετε τις 2 υπόλοιπες κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύετε και μειώνετε τη φωτιά στο πιο χαμηλό (στο ½).
  4. Για το αυγoλέμονο: Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά. Εναλλακτικά χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και μετά προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν πλήρως. 
  5. Μετά, αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ χυμό λεμονιού και ζεστό ζωμό από το φαγητό, συνεχίζοντας το διαρκές χτύπημα. Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί αρκετά (θα το καταλάβετε γιατί θε έχει ζεσταθεί το μπολ που τα χτυπάτε) περιχύνετε το φαγητό και ανακινείτε τη κατσαρόλα να αναμειχθεί πλήρως. Πασπαλίζετε το φαγητό με το ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.