Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί

Μια συνταγή για ένα κλασικό πιάτο με όσπρια που τρώγεται το ίδιο ευχάριστακαι το καλοκαίρι και το χειμώνα, από όλη την οικογένεια, σαν κυρίως πιάτο αλλά και ως μεζές με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα μας είτε σκέτα με λαχανικά ή και  με λουκάνικο για πιο πικάντικο πιάτο. 

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό γίγαντες
  • 3 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 καρότα σε ροδέλες 
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό -που θα τα σκεπάζει -και τα αφήνετε να μουλιάσουν. 
  2. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να “σκάσει” η φλούδα τους και τα στραγγίζετε, χωρίς όμως να πετάξετε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
  3. Εν το μεταξύ μέχρι να βράσουν, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε πήλινο σκεύος ή σε πυρέξ βάζετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το καρότα το σέλερι, το σκόρδο και τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο να σοταριστούν για 10 λ περίπου. 
  4. Βγάζετε το πυρέξ με τα σοταρισμένα λαχανικά από το φούρνο και προσθέτετε τα σουρωμένα φασόλια, 4 φλ. τσαγιού από το νερό που κρατήσατε, τα ντοματάκια κονκασέ το πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά, βάζετε πάλι το φαγητό στο φούρνο και το ψήνετε για 1 περίπου ώρα (αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέστε λίγο ακόμα από το νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια). Απολαύστε τους ζεστούς με τυρί φέτα-αν δεν νηστεύετε- και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

1513.@crop,654,220,c



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γίγαντες πλακί