Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Πεντανόστιμοι γίγαντες ψημένοι σε πλούσια, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Οι γίγαντες που λόγω του μεγάλου μεγέθους τους τους δίνουν μια υπέροχη κρεμώδη υφή μαγειρεμένα σε συνδυασμό με μια σάλτσα ντομάτας με τα μυρωδικά της και έτσι σας προσφέρουν ένα γευστικότατο πιάτο που σίγουρα θα αγαπήσετε. Μια συνταγή για ένα υπέροχο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 μέτρια ή 3 μικρά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 500 γρ. (1 συσκευασία) Ντομάτα τριμμένη
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κύβο για όσπρια ή λαχανικών ή κότας διαλυμένο σε 1 φλ. καυτό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε νερό που να τα σκεπάζει καλά και τα μουλιάζετε για τουλάχιστον για 14 ώρες, ιδανικά για 18-20 ώρες. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και τα μεταφέρετε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτετε στη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό περίπου, τη βάζετε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση το νερό, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τους γίγαντες για 1 ώρα και 15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί ξαφρίζετε τους γίγαντες μόλις πάρει βράση το νερό. 
  3. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν οι γίγαντες ρίχνετε σε ένα ταψί τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, προαιρετικά τη πιπεριά, τις Ντομάτες στο τρίφτη, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τις δάφνες, το ελαιόλαδο και το ζωμό οσπρίων και ανακατεύετε.
  4. Βάζετε το ταψί σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο και ψήνετε τα λαχανικά σας για 45 λ. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν απαιτείται να προσθέσετε λίγο καυτό νερό για να μην ΄σωθούν” τα υγρά της σάλτσας.
  5. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια, τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε στο ταψί με τα ψημένα λαχανικά και τη σάλτσα τους. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, προσθέτετε αν χρειάζεται λίγο ακόμα ζεστό νερό και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. 
  6. Ελέγχετε το φαγητό σας στα 30 λ και στα 45 λ. και όταν δείτε ότι έχουν γίνει τα φασόλια τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ με ξεσκέπαστο ταψί. Σερβίρετε τους γίγαντες πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό μαζί με ζεστό χωριάτικο ψωμί και τυρί φέτα ή ελιές αν νηστεύετε.

Σημείωση: Για να μαλακώσουν σίγουρα οι γίγαντες μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο νερό που θα τους μουλιάσετε 1 κ.σ. σόδα μαγειρική. Μετά τις 14 ώρες μουλιάσματος τους ξεπλένετε καλά και μετά τους μαγειρεύετε. Αν τους έχετε ξαναμαγειρέψει και είστε σίγουροι ότι είναι βραστεροί τότε παραλείπετε την σόδα και τους μουλιάζετε μέσα σε σκέτο νερό για 14 ώρες. 

Πηγή