Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Φασόλια γίγαντες. Ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα όσπρια στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, πεντανόστιμο, χορταστικό και εξαιρετικά υγιεινό μιας και είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου καθώς και πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή, απλή και εύκολη, για υπέροχους γίγαντες πλακί στο φούρνο, εμπλουτίζοντάς τους με γλυκιά καυτερή πάπρικα, μπούκοβο και λίγη καυτερή πιπεριά, για μια ελαφρώς πικάντικη γεύση, πάντα φυσικά όσο εσείς θέλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 
  • ½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
  • 2 κλωναράκια σέλερι, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. ντοματοχυμός
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 50 ml κρασί ή 1 πορτοκαλιού ο χυμός (για φρουτώδη γεύση)
  • 300 ml από το νερό που βράσατε τους γίγαντες
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½-1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδελίτσες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με νερό που να τους σκεπάζει και τους αφήνετε να μουσκέψουν για 12-16 ώρες. Στη συνέχεια όπως είναι, χωρίς να τους στραγγίσετε, προσθέτετε στη κατσαρόλα, αν απαιτείται, νερό που να τους σκεπάζει τους γίγαντες κατά 5 εκ. και τους βράζετε, σε χαμηλή φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 50 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη κατσαρόλα με τους γίγαντες πάνω στο σβησμένο μάτι.
  2. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι γίγαντες, ετοιμάζετε ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και στύβετε το πορτοκάλι (αν το χρησιμοποιήσετε). Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σας εκτός από το μαϊντανό, ανακατεύοντας συχνά για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνετε με το κρασί ή το χυμό πορτοκαλιού και μόλις “αναπνεύσει, προσθέτετε τη ζάχαρη, το ντοματοχυμό, το πελτέ ντομάτας, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τα σιγοβράζετε για 10 λ. Μετά παίρνετε ένα πυρέξ 25×35 εκ. περίπου και ρίχνετε μέσα όλα το περιεχόμενο του ταψιού με τα σοταρισμένα λαχανικά.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνετε μέσα και όλους τους γίγαντες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τόσο νερό από αυτό που τους βράσατε όσο να καλύπτει όλα τα υλικά. Ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν ισομερώς, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ.
  5. Τους ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1:20 λ περίπου. Μετά τα 40 λ ψησίματος, κάθε 15 λ δοκιμάζετε τα φασόλια σας και όταν μαλακώσουν αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και “δέσει” η σάλτσα του. Τους σερβίρετε ως ορεκτικό ή ως κυρίως πιάτο, περιχυμένους με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γαρνιρισμένους με μαϊντανό και αν δεν νηστεύετε πασπαλισμένους με λίγη τριμμένη φέτα.  

Photo