Γίγαντες πλακί με λουκάνικο στο φούρνο

Γίγαντες πλακί με λουκάνικο στο φούρνο

Γίγαντες με λουκάνικο σε σάλτσα ντομάτας με λαχανικά που απογειώνουν τη γεύση του. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, παραδοσιακό πιάτο, γεμάτο αρώματα, για να απολαύσετε ένα εξαιρετικό γεύμα, πλούσιο σε γεύση και προπάντων με πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα επιλογής σας, κομμένα σε φέτες
  • 4 ώριμες ντομάτες ή 1 συσκευασία (400 γρ.) ντομάτες κονκασέ
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 400 ml νερό
  • 1 κύβο ζωμό επιλογής σας, κοτόπουλο ή για όσπρια ή λαχανικών
  • 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τους γίγαντες σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα μουλιάζετε για τουλάχιστον 12 ώρες, ιδανικά και για 20-24 ώρες μέχρι να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι. Τοποθετείτε όλα τα υλικά της συνταγής στον πάγκο σας.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό και τους γίγαντες και τους βράζετε, σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα από την ώρα βρασμού. Όταν μαλακώσουν κρατάτε 1 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες και μετά τους στραγγίζετε.
  3. Αν δεν θα χρησιμοποιήσετε ντομάτες κονκασέ κονσέρβας αλλά φρέσκες ντομάτες, τότε τρίβετε τις 2 από τις φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη και τις υπόλοιπες 2 τις κόβετε σε κύβους. Τις αφήνετε στην άκρη.
  4. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι, το λουκάνικο κομμένο σε φέτες, το σκόρδο, τη δάφνη, τις πιπεριές, το σέλερι και τα καρότα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας με τα λαχανικά και μετά ρίχνετε το κρασί.
  5. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτετε τις ντομάτες. τους γίγαντες, το νερό, τη ζάχαρη (την πιπερίτσα αν θέλετε) αλάτι, πιπέρι και τον κύβο και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το φαγητό μέσα σε ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ.
  6. Καλύπτετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ περίπου. Μετά δοκιμάζετε και όταν έχουν μαλακώσει καλά οι γίγαντες, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ περίπου.
  7. Τους βγάζετε από το φούρνο, τους πασπαλίζετε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, τους περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τους σερβίρετε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γίγαντες πλακί με λουκάνικο στο φούρνο