Γίγαντες με πιπεριές στη γάστρα

Γίγαντες με πιπεριές στη γάστρα

Νοστιμότατοι, μελωμένοι γίγαντες, σιγοψημένοι με γλυκές και πικάντικες πιπεριές για να απολαύσετε μια πραγματικά ονειρεμένη οσπριάδα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα νηστίσιμο, εξαιρετικό, υγιεινό και χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σας!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς, ξεπλυμένοι και στραγγισμένοι
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, 
  • 1.000 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, ψιλοκομμένα με τους χυμούς τους
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 10-12 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τους μουλιασμένους και στραγισμένους γίγαντες και τους βράζετε σε μπόλικο νερό για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη και 1 φλ τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αδειάζετε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο του οσπρίου.
  3. Αλατοπιπερώνετε καλά, ανακατεύετε και φουρνίζετε. Ψήνετε για 20-30 λ μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να μείνει το φαγητό με το λάδι του και να ξεροψηθούν οι γίγαντες στην επιφάνεια. Τους σερβίρετε κατά προτίμηση μέσα από τη γάστρα ή το ταψί, που τοποθετείτε στο κέντρο του τραπεζιού.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γίγαντες με πιπεριές στη γάστρα