Γίγαντες λεμονάτοι με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο

Γίγαντες λεμονάτοι με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο

Γίγαντες.. ένα νόστιμο και υγιεινό όσπριο που μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όλοι με υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή για λεμονάτους γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο, ένα πιάτο δυναμωτικό, νοστιμότατο, με λίγες θερμίδες, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που θα γίνει το αγαπημένο σας. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 200 γρ. τοματάκια κον κασέ
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το άσπρο μέρος του, σε ροδέλες 1 εκ. περίπου
  • 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 3 κλωνάρια σέλερι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο, ξύσμα και έξτρα ζωμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά τυρί φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε αποβραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο κρύο νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τους σουρώνετε και τους βάζετε, σε νερό που να τους σκεπάζει, να βράσουν (χωρίς αλάτι) για 45-55 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να βράσουν. 
  2. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι γίγαντες, σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πράσο, το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού. Μόλις μαραθούν και πέσει ο όγκος τους, προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ και ανακατεύετε.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε 700 ml νερό, τον κύβο κότας, τους γίγαντες στραγγισμένους, τον άνηθο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση, μεταφέρετε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα ταψί και ψήνετε το φαγητό σας στους 180 βαθμούς μέχρι να δέσει η σάλτσα και πιεί το ζουμί.
  4. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό γαρνιρισμένο με έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο, ξύσμα και έξτρα ζωμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο. Προαιρετικά το πασπαλίζετε με λίγη θρυμματισμένη φέτα. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γίγαντες λεμονάτοι με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο