Γεμιστό στήθος γαλοπούλας

Γεμιστό στήθος γαλοπούλας

Γεμιστό, ζουμερό στήθος γαλοπούλας με πεντανόστιμη γέμιση. Ένα υπέροχο πιάτο με το τέλειο  γεμιστό ρολό γαλοπούλας τυλιγμένο με μπέικον και θα απογειώσει τη γεύση όσων το δοκιμάσουν. Μια συνταγή του Χρ. Πέσκια που θα σίγουρα θα εντυπωσιάσει και θα κλέψει γευστικά τις εντυπώσεις  των καλεσμένων σας στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Υλικά συνταγής

  • 1 ολόκληρο στήθος γαλοπούλας χωρίς το κόκκαλο (τα δύο στήθη ενωμένα μαζί με το δέρμα ή  αν δεν βρείτε ολόκληρο, πάρτε 2 στήθη χωριστά)
  • 30 φέτες καλής ποιότητας μπέικον
  • 30 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια 
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 75 γρ. κουκουνάρια
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα
  • 100 γρ. θρυμματισμένο στο μούλτι ψωμί 2-3 ημερών
  • ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα:
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 500 ml ζωμό κότας
  • 1 πορτοκαλιού ο χυμός 
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε λίγο κρύο νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σύγκλινο για 2 λ. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τα κουκουνάρια, το ξύσμα πορτοκαλιών, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φασκόμηλο, το θρυμματισμένο μπαγιάτικο ψωμί και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν πλήρως όλα τα υλικά. 
  2. Για τη γαλοπούλα: Τοποθετείτε το στήθος γαλοπούλας ανάμεσα σε 2 φύλλα πλαστικής μεμβράνης και το χτυπάτε με ένα μπάτη για να απλώσει και να λεπτύνει ώστε το πάχος της να είναι 5 εκ. Έτσι θα έχετε ένα ορθογώνιο κομμάτι γαλοπούλας που θα το γεμίσετε στη συνέχεια. (Εναλλακτικά ζητάτε στο χασάπη σας να σας το απλώσει). Αν έχετε 2 μικρότερα στήθη τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο και να κάνετε την ίδια διαδικασία.
  3. Ξεχωριστά, σε άλλο πάγκο εργασίας απλώνετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο διαστάσεων 60×90 εκ. και το βουτυρώνετε με τα 30 γρ. βούτυρο. Απλώνετε πάνω στο αλουμινόχαρτο τις φέτες μπέικον, η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη, σε διαστάσεις 35×45 εκ. περίπου.
  4. Πάνω στις φέτες μπέικον τοποθετείτε το “ανοιγμένο” στήθος γαλοπούλας, το αλατοπιπερώνετε και από πάνω στρώνετε ισομερώς με τη γέμιση. Τυλίγετε σφιχτά τη γαλοπούλα σε ρολό,  θωρακισμένη καλά με το αλουμινόχαρτο.
  5. Τοποθετείτε το ρολό σε ένα ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα και 15 λ ή μέχρι ένα θερμόμετρο που τοποθετείσετε στη γαλοπούλα να δείξει 70 βαθμούς κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανά 20 λ το γυρίζετε από την άλλη πλευρά. 
  6. Τα τελευταία 15 λ του ψησίματος, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ρίχνετε τους ζωμούς από το αλουμινόχαρτο μέσα στο ταψί. Μεταφέρετε το ρολό γαλοπούλας που ήδη θα έχει πάρει το σχήμα του σε πιατέλα σερβιρίσματος και το βάζετε πάλι στο φούρνο, τον οποίο έχετε σβήσει για να το διατηρήσετε ζεστό μέχρι να φτιάξετε τη σάλτσα. 
  7. Σημείωση: Αν προτιμάτε το μπέικον πολύ τραγανό αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο τοποθετείτε το ρολό, ξεσκέπαστο, στο ταψί και το ψήνετε στους 190 βαθμούς απ” όλες τις μεριές για 10 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό απ” όλες τις πλευρές. 
  8. Για τη σάλτσα: Στο ζεστό ταψί ρίχνετε το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνετε το πάτο του. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα το κρασί από το ταψί, προσθέτετε το ζωμό κότας και το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, για 20 λ περίπου, ή μέχρι να μείνουν 350 ml σάλτσας περίπου. Αλατοπιπερώνετε τη σάλτσα τη “δένετε” με λίγο κορν φλάουρ και τη σερβίρετε μαζί με τη γαλοπούλα. 

Καλά Χριστούγεννα



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γεμιστό στήθος γαλοπούλας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.