Γεμιστές μελιτζάνες και πιπεριές με ρύζι κουκουνάρι και τυρί

Γεμιστές μελιτζάνες και πιπεριές με ρύζι κουκουνάρι και τυρί

Γεμιστά! Το αγαπημένο, μικρών και μεγάλων, φαγητό του καλοκαιριού και όχι μόνο. Ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνεται με διάφορες παραλλαγές συνταγών, όλες με ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για υπέροχα γεμιστά γεμάτα με τα μεσογειακά αρώματα των φρέσκων λαχανικών, της μελιτζάνας, πιπεριάς και φρέσκιας ντομάτας άλλα και των φρέσκων μυρωδικών, όπως ο μαϊντανός και δυόσμος που κυριαρχούν. Η γέμιση συμπληρώνεται με τα κουκουνάρια και το λίγο τυρί που απογειώνουν τη γεύση τους. 

Στη πραγματικότητα αυτό το φαγητό είναι μια γιορτή της Μητέρας Φύσης και παρ” ότι είναι λίγο χρονοβόρο στη παρασκευή του αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 5 πιπεριές (κόκκινες + πράσινες)
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες ή 3 μετρίου πάχους, μακρόστενες
  • 3 μεγάλες ή 4 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 500 ml ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας Passata
  • 3 κ.σ. πελτές ντομάτας (1+2 κ.σ. χωριστά)
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3-1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του)
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (Parboiled)
  • 90 γρ. κίτρινο τυρί (κασέρι, γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα, ένταμ κ.λ.π.) τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη (αν νηστεύετε παραλείψτε το τυρί)
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για να διαπιστώσετε αν χωράνε με κενά ανάμεσά τους για να χωρέσουν και οι πατάτες. Αν δεν χωράνε χρησιμοποιείστε ένα άλλο ταψί.
  2. Πλένετε τις πιπεριές, κόβετε από τη ρίζα του το κοτσάνι τους και μετά κόβετε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος. Αφαιρείτε και πετάτε τα σπόρια τους, με ένα μαχαιράκι κόβετε την άσπρη σπογγώδη σάρκα τους και τη κρατάτε σε μπολ. Με ένα πιρούνι κάνετε 2-3 φορές τρύπες στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές για να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας στο ψήσιμο και να μένουν ζουμερές. Τις τοποθετείτε στο ταψί.
  3. Πλένετε τις μελιτζάνες τις βάζετε ξαπλωτά σε πιάτο και κόβετε μια λωρίδα/καπάκι κατά μήκος  κοντά στη κορυφή. Κρατάτε το καπάκι στην άκρη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε περιμετρικά, γύρω γύρω, τη ψίχα της μελιτζάνας. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά όλη τη σάρκα της μελιτζάνας για να δημιουργηθεί μια κοιλότητα που θα τη γεμίσετε. Κρατάτε τη σάρκα στο μπολ μαζί με τη ψίχα από τις πιπεριές.
  4. Πλένετε τις ντομάτες, κατά προτίμηση αφαιρείτε τη φλούδα τους, τις ρίχνετε σταδιακά σε multi και τις πολτοποιείτε. Ψιλοκόβετε τη σάρκα από τις πιπεριές και τις μελιτζάνες που αφήσετε στην στην άκρη και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Στο ίδιο μπολ προσθέτετε τις πολτοποιημένες ντομάτες μαζί με το μισό συμπυκνωμένο χυμό Passata, τη 1 κ.σ. πελτέ, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  6. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κουκουνάρια και σοτάρετε για άλλα 2 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά.
  7. Προσθέτετε το ρύζι ανακατεύετε για 1λ και μετά ρίχνετε το μείγμα ντομάτας από το μπολ μαζί με 1/2 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να μειωθούν τα πολλά υγρά του. Το αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί ισομερώς.
  8. Τοποθετείτε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες στο ταψί φροντίζοντας να υπάρχει ανάμεσά τους αρκετός χώρος για τις πατάτες). Γεμίζετε με το μείγμα γέμισης τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σας, όχι μέχρι επάνω, αφήνοντας περιθώριο μέχρι το χείλος των λαχανικών, ώστε όταν φουσκώσει το ρύζι, όταν μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει.
  9. Καλύπτετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με τα καπάκια τους και προσθέτετε ανάμεσά τους τις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τα λαχανικά εξωτερικά, περιχύνετε το φαγητό σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο μισό χυμό Pessata και 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τις υπόλοιπες 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας. 
  10. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για + 1 ½-2 ώρες ανάλογα με το πόσο ξεροψημένα ή λιγότερο ψημένα θέλετε τα λαχανικά σας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε τα υγρά και αν απαιτείται συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα. Καλή σας όρεξη!

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γεμιστές μελιτζάνες και πιπεριές με ρύζι κουκουνάρι και τυρί