Γεμιστά με ρύζι καρότο και μυρωδικά

Γεμιστά με ρύζι καρότο και μυρωδικά

Γεμιστές ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια με ρύζι, καρότα και μυρωδικά. Γεμιστά… ένα παραδοσιακό φαγητό στο καθημερινό, οικογενειακό ελληνικό τραπέζι, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους. Ένα φαγητό που φτιάχνετε με πολλές παραλλαγές συνταγών από τόπο σε τόπο, η μια πιο νόστιμη από την άλλη. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (photo από εδώ) για να απολαύσετε ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο πιάτο για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 3 μεγάλες πράσινες πιπεριές
  • 3 μεγάλα ή 4 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια 
  • 12 κ.σ. ρύζι Αρμπόριο (Arborio) 
  • 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ντοματοχυμό ελαφρώς συμπυκνωμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες 
  • ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί. Παίρνετε μια μια τις πιπεριές και κόβετε οριζόντια το καπάκι τους, χωρίς να φτάσετε στο τέλος. Βγάζετε τη ψίχα από το εσωτερικό τους, αφαιρείτε τα σπόρια και κρατάτε το εσωτερικό της πιπεριάς σε ένα μπολ. Με το ειδικό εργαλείο βγάζετε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε και αυτά στην άκρη μαζί με το εσωτερικό από τις πιπεριές. 
  2. Παίρνετε τις ντομάτες μια μια κόβετε το καπάκι οριζόντια, όχι μέχρι το τέλος, και αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, αφήνοντας σχετικά λεπτά τα τοιχώματα περιμετρικά. Ρίχνετε στη βάση κάθε άδειας ντομάτας 1-2 πρέζες ζάχαρη.
  3. Ρίχνετε στο μούλτι τη ψίχα από τις ντομάτες και από τις πιπεριές, τα πολτοποιείτε και τα βάζετε σε ένα μπολ. Τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το βάζετε στο μπολ με το μείγμα ντομάτας. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά σας. 
  4. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τρυπάτε 2 φορές το κάτω μέρος από τις πιπεριές και τις ντομάτες για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας. Βάζετε τις άδειες πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες πάλι στα ταψί. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους ή κυδωνάτες  και τις “σφηνώνετε” ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τις κρατήσετε όρθιες.
  5. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι με 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη για 1-2 λ. ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα κουκουνάρια και αφήνετε να σοταριστούν για 3 λ ανακατεύοντας. Τέλος βάζετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1/2 λ επιπλέον.
  6. Προσθέτετε και το ρύζι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε τη τριμμένη σάλτσα από τη ψίχα της ντομάτας και πιπεριάς, το πελτέ ντομάτας, τα τριμμένα καρότα και κολοκυθάκια, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, ανακατεύετε και τα σιγοβράζετε για 4-5 λ περίπου να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τις ντομάτες, τις πιπεριές (τις σκεπάζετε με το καπάκι τους) και τα κολοκυθάκια, αφήνοντας περιθώριο από το χείλος τους διότι το ρύζι θα φουσκώσει. 
  8. Ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά το χυμό ντομάτας, 1 φλ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνετε καλά τις πατάτες, ρίχνετε λίγο αλάτι επάνω στις ντομάτες, πιπεριές και τα κολοκυθάκια και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζετε με τη τριμμένη φρυγανιά και τα ψήνετε για 1 ώρα και 30 λ περίπου ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γεμιστά με ρύζι καρότο και μυρωδικά