Γεμιστά με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδα

Γεμιστά με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδα

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι, λαχανικά, μυρωδικά, κουκουνάρι και σταφίδα. Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό, χορταστικό, νηστίσιμο φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή για το απόλυτο λαδερό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, τα γεμιστά, σε μια κλασική συνταγή χωρίς κιμά που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 8 ντομάτες ώριμες σφιχτές
  • 8 πιπεριές μεγάλες
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες 
  • 1 μέτριο καρότο, τριμμένο και στυμμένο
  • 1 μέτρια κολοκύθι, τριμμένο και στυμμένο
  • 1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη και στυμμένη
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 3-4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 3-4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα της ντομάτας, την τρίβετε σε ένα μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λ ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα και ανακατεύετε διαρκώς με σπάτουλα μέχρι να μαραθούν τα υλικά.
  3. Μετά προσθέτετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και 1/2 φλ. νερό και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά.
  4. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Μην τις παραγεμίζετε μέχρι την κορυφή τους για να έχει περιθώριο το ρύζι  που θα φουσκώσει.
  5. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνετε τα γεμιστά σας για  περίπου 40 λ. Κατόπιν, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 10-15 λ πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι και φρέσκο ψωμί. 

Μια συνταγή το Σωτ. Ευαγγέλου από Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γεμιστά με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδα