Γεμιστά με κιμά

Γεμιστά με κιμά

Γεμιστά λαχανικά, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια με κιμά. Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο πιάτο στην ελληνική κουζίνα που σερβίρετε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, με διάφορα μυρωδικά με πληγούρι ή  μόνο με ρύζι ή με ρύζι και κιμά. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή που σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τα γεμιστά
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 4 πιπεριές, 2 πράσινες + 2 κόκκινες
  • 2 κολοκύθια στρογγυλά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη
  • Για τη γέμιση
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτρια προς μικρά κρεμμύδια ξερά
  • τη ψίχα από τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις ντομάτες
  • 200 ml ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας 
  • 2 κοφτές κ.σ. πελτέςντομάτας
  • 150 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 200 γρ. νερό
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 κ.γ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ψησίματος
  • 300 γρ. νερό
  • 3 γεμάτες κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα γεμιστά: Κόβετε στις μελιτζάνες μια λεπτή φέτα κατά μήκος και αφαιρείτε με προσοχή το εσωτερικό τους χωρίς να αφαιρέσετε όλη την ψίχα τους. Βάζετε τη ψίχα σε ένα μπολ. Κόβετε στις ντομάτες και στα κολοκύθια ένα στρογγυλό κομμάτι από το πάνω μέρος τους, αφαιρείτε τη ψίχα και τη βάζετε σε 2 μπολ χωριστά για το κάθε λαχανικό. Δεν πετάτε τα “καπάκια” των λαχανικών που κόψατε. Τα κρατάτε στην άκρη.
  2. Κόβετε και στις πιπεριές ένα στρογγυλό κομμάτι από το πάνω μέρος τους και αφαιρείτε τους σπόρους. Αλέθετε τις ψίχες από το κολοκύθι και τις μελιτζάνες και τα φυλάτε σε ένα μπολ. Αλατίζετε τα λαχανικά, (όχι τη ψίχα τους) τα πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κιμά, αλατίζετε και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καφέ χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. 
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ψίχα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού, ανακατεύετε ρίχνετε και το ρύζι και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, το χυμό ντομάτας, το πελτέ, τη ζάχαρη, τον ξερό δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. 
  5. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-13 λ περίπου ή μέχρι να “πιει” όλο το ζουμί του. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το φρέσκο δυόσμο και ανακατεύετε.
  6. Για τη σάλτσα ψησίματος: Τοποθετείτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε. Εν τω μεταξύ γεμίζετε τα λαχανικά.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζετε με το μείγμα ρυζιού-κιμά τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, και τις πιπεριές χωρίς να τις παραφουσκώσετε. Σκεπάζετε τα λαχανικά με το καπάκι τους και τα τοποθετείτε σε 1 ταψί 30×25 εκ.. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα ψησίματος, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στους 160 βαθμούς για 50-55 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  8. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη ώστε να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να κάνουν μια ελαφριά κρούστα. Τα ξεφουρνίζετε, τα “αφήνετε” 10-15 λ να “σταθούν” και τα σερβίρετε.

Πηγή