Γεμιστά με κιμά και ρύζι

Γεμιστά με κιμά και ρύζι

Ένα υπέροχο παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό. Μια συνταγή για ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με κιμά και ρύζι. Μυρωδάτα αγνά υλικά με τη προσθήκη κιμά για επιπλέον γεύση. Συνοδέψτε το με φρέσκο ζεστό ψωμί και τυρί φέτα και πραγματικά απολαύστε το.

Υλικά συνταγής

  • 6 ντομάτες ώριμες, μέτριες
  • 6 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 12 κ.σ. ρύζι για γεμιστά ή τύπου Καρολίνα
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτί ντοματοχυμό (400 ml)
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 5-6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε τις ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά του κοτσανιού κόβετε τα καπάκια τους και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους, κόβετε τη μισή σε μικρά κυβάκια και πολτοποιείτε την υπόλοιπη στο multi μαζί με τα ζουμιά της. 

  2. Κόβετε τα καπάκια και από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους και τις τρυπάτε με τη μύτη ενός μαχαιριού 3-4 φορές περιμετρικά. Βάζετε πιπεριές και ντομάτες μέσα στο ταψί και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη.

  3. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο και, αφού τον γυρίσετε για λίγο στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι, προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε διαρκώς για 1-2 λ να γυαλίσει το ρύζι. 

  4. Προσθέτετε τα κυβάκια και τους χυμούς της ντομάτας, το μισό ντοματοχυμό, λίγη ζάχαρη και λίγο επιπλέον αλατοπίπερο μετά από δοκιμή και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές  κατά τα 3/4 (μην τις γεμίσετε μέχρι επάνω) με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους.
  6. Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο ντοματοχυμό (στον οποίο έχετε διαλύσει τη 1 κ.σ. ντοματοπελτέ), τις πατάτες και όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα. 
  7. Πασπαλίζετε τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά), σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για ½ ώρα ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.