Γαύρος φιλέτο με λεμόνι και μουστάρδα

Γαύρος φιλέτο με λεμόνι και μουστάρδα

Φιλέτο γαύρου λεμονάτο μπουστάρδα. Ένα γευστικότατο, γρήγορο, οικονομικό και υγιεινό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας για την υπέροχη γεύση του και την ευκολία παρασκευής του. Μια συνταγή για να απολαύσετε το ταπεινό γαύρο, ένα από τα πιο ωφέλιμα ψάρια με πολλά ωμέγα-3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά καιτη καλή κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η μουστάρδα και τα θαλασσινά δεν συναντιούνται με τη συνταγή που σας δίνουμε θα αλλάξετε γνώμη. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό γαύρο 
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα επιλογής σας
  • 5-6 ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν έχετε πάρει φιλέτο γαύρο κατεψυγμένο τον ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχετε ζητήσει από τον ιχθυοπώλη σας να φιλετάρει το γαύρο σας το ξεπλένετε καλά, τον “διπλώνετε” και τον αφήνετε σε σουρωτήρι. Αν έχετε φρέσκο γαύρο τον φιλετάρετε τραβώντας το κεφάλι με μια κίνηση αφαιρώντας μαζί τα εντόσθια και το κόκκαλο της ραχοκοκαλιάς. Φροντίζετε να μην “ανοίξει” στα 2 ο γαύρος σας. Τον πλένετε τον “διπλώνετε” και τον στραγγίζετε σε σουρωτήρι.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει. Προσθέτετε το τριμμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ. 
  3. Μετά αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε το κρασί και τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετείτε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα τα φιλετάκια του γαύρου. Τα αλατοπιπερώνετε τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή τον άνηθο και τα αφήνετε στη φωτιά για 7-8 λ.
  4. Τα μεταφέρετε σε μέτριο σκεύος, για να σκεπάζονται με τη σάλτσα τους, τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και τα σερβίρετε αμέσως με πατατοσαλάτα ή άλλη σαλάτα επιλογής σας.

Tip: Κόβετε μερικούς γαύρους στα 3 και τους σερβίρετε πάνω σε μαύρο ψωμί για να τον απολαύσετε ως το τέλειο μεζέ για το ουζάκι, το κρασάκι, τη μπυρίτσα σας… καλή σας όρεξη!

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαύρος φιλέτο με λεμόνι και μουστάρδα