Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι

Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι

Μια πεντανόστιμη, λαχταριστή γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι που θα λατρέψετε. Μια συνταγή για μια, πραγματικά, υπέροχη νηστίσιμη, γαριδομακαρονάδα γεμάτη με γεύσεις και αρώματα που θα σας μείνει αξέχαστη και θα την απολαύσετε τις μέρες της νηστείας αλλά και τις όλες τις υπόλοιπες ημέρες πασπαλισμένη με τριμμένο τυρί. Δοκιμάστε τη! 

Υλικά συνταγής

  • Για τη μακαρονάδα
  • 500 γρ. γαρίδες φρέσκες, καθαρισμένες από τα κελύφη και το εντεράκι τους
  • 1 πακέτο λιγκουίνι
  • 4-5 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 συσκευασία 370 γρ. “Ντομάτα στον τρίφτη”  
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Για το ζωμό γαρίδας
  • 100 γρ. κελύφη γαρίδας
  • 100 ml κονιάκ
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ζωμό γαρίδας: Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κελύφη μαζί με τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν καλό, σκούρο χρώμα. Μετά, σβήνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τα λαχανικά, τη ρίγανη και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 4-5 λ.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύετε για 2-3 λ. Μετά ρίχνετε το νερό, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και σιγοβράζετε για 30 λ. Μόλις ο ζωμός πάρει γεύση γαρίδας, το αποσύρετε από τη φωτιά, το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη.
  3. Για τη μακαρονάδα: Τοποθετείτε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζετε τις γαρίδες, τις λαδώνετε, τις αλατοπιπερώνετε και τις σοτάρετε για 1 λ από κάθε πλευρά. Τις μεταφέρετε σε μπολ και τις διατηρείτε ζεστές.
  4. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα αδειάζετε τις ντομάτες, προσθέτετε το βασιλικό, το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20 λ. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ζωμό από τις γαρίδες και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, σε μέτρια φωτιά για 10 λ.
  5. Μετά, προσθέτετε τα λιγκουίνι και τα βράζετε για άλλα 10 λ. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του βρασίματος απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα βραστό νερό. Μόλις βράσουν και δέσει η σάλτσα, δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε, ανακατεύετε ρίχνετε τις γαρίδες και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Πασπαλίζετε την μακαρονάδα σας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ανακατεύετε απαλά με μια τσιμπίδα και την σερβίρετε ζεστή. Καλή σας όρεξη.