Αναρτήθηκε στις 29/12/2015 σε Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές, Ψάρι - Θαλασσινά
Γαρίδες παναρισμένες με ινδοκάρυδο και τσάτνεϊ μάνγκο-τζίντζερ
Γαρίδες παναρισμένες με ινδοκάρυδο και υπέροχη τσάτνεϊ για συνοδευτικό. Μια εύκολη συνταγή για υπέροχες τραγανές γαρίδες και μια μπελαλίδικη συνταγή για μια φανταστική τσάτνεϊ που αναδεικνύει τις γαρίδες. Απαιτεί βέβαια αρκετό από το χρόνο σας. Σας τη δίνω σε περίπτωση που θέλετε να τη γευτείτε. Αν δεν είστε διαθετημένες να τη φτιάξετε, προμηθευτείτε κάποια πικάντικη σως για γαρίδες εμπορίου και απολαύστε τες.
Υλικά συνταγής
- Για τις γαρίδες:
- 1 φλ. τσαγιού (80 γρ.) τριμμένο ινδοκάρυδο
- 1/2 φλ. τσαγιού (50 γρ.) φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλ. τσαγιού (75 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 350 γρ. γαρίδες μέτριες προς μεγάλες με την ουρά τους
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- αλάτι
- φύλλα κόλιανδρου και λάϊμ κομμένα στα 4 για το σερβίρισμα
- Για τη σως/τσάτνεϊ μάνγκο-τζίντζερ:
- 1 μεγάλο ώριμο μάνγκο σε κύβους
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
- 1/2 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 75 ml μηλόξυδο
- 75 ml ξύδι από κρασί
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μουστάρδα με κόκκους
- 1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
- 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. κουρκούμη
- 1/2 κ.γ. κάρυ
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. αλάτι χοντρό
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις γαρίδες: Σε ένα ρηχό μπολ αναμιγνύετε καλά τη καρύδα και τη τριμμένη φρυγανιά. Σε άλλο, δεύτερο μπολ, βάζετε το αλεύρι και σε τρίτο μπολ τα αυγά τα οποία χτυπάτε ελαφρώς.
- Αν είναι κατεψυγμένες οι γαρίδες σας τις ξεπαγώνετε. Αν έχετε είτε φρέσκες είτε κατεψυγμένες με κέλυφος αφαιρείτε τα κελύφη αφήνοντας όμως την ουρίτσα. Αφαιρείτε και το εντεράκι τους με μια οδοντογλυφίδα και τις αλατίζετε ελαφρώς.
- Βουτάτε μια μια τις γαρίδες στο αλεύρι και τις τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Μετά τις βουτάτε στο αυγό καλά και τέλος στο μείγμα ινδοκάρυδου-φριγανιάς, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά απ” όλες τις πλευρές. Τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πιάτο και τις βάζετε στο ψυγείο για 20-30 λ να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο το οποίο να καλύπτει τα τοιχώματα του τηγανιού για 1 1/2 εκατοστά και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε σε παρτίδες, λίγες λίγες, τις γαρίδες και τις τηγανίζετε για 2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρετε γαρνιρισμένες με φυλλαράκια κόλιανδρου και φέτες λάϊμ.
- Για τη σως/τσάτνεϊ με μάγκο και τζίντζερ: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη σως/τσάτνευ, εκτός από τα μάνγκο, σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε και τα μάνγκο, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε για 40 λ περίπου ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μη “κολλήσει” το μείγμα στη βάση της κατσαρόλας.
- Μόλις πήξει το μείγμα σερβίρετε τη ποσότητα που θέλετε. Την υπόλοιπη που τυχόν περισσέψει τη βάζετε καυτή από τη κατσαρόλα, σε αποστειρωμένο βάζο το σφραγίζετε αμέσως και το γυρίζετε ανάποδα για 2 λ. Το ξαναγυρίζετε σε όρθια θέση και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Το διατηρείτε στο ψυγείο.
29/12/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες παναρισμένες με ινδοκάρυδο και τσάτνεϊ μάνγκο-τζίντζερ