Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα με πιλάφι

Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα με πιλάφι

Γαρίδες σε μια πεντανόστιμη, πικάντικη σάλτσα ντομάτας σερβιρισμένη με αφράτο πιλάφι. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή για ένα νοστιμότατο φαγητό για το καθημερινό αλλά και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Χρησιμοποιήστε φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο!

Υλικά συνταγής

  • Για τις γαρίδες
  • 1 κιλό γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες (καθαρό βάρος καθαρισμένες)
  • 100 γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 συσκευασία των 500 ml ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 150-200 ml νερό
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. τριμμένο αποξηραμένο βασιλικό
  • Για το ρύζι πιλάφι
  • 1½ κούπα τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κούπες νερό (ή ζωμό κότας ή λαχανικών)
  • αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις γαρίδες: Ξεπαγώνετε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε, βγάζετε το εντεράκι τους και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Αν έχετε φρέσκες γαρίδες τις καθαρίζετε, κρατάτε τα κεφάλια τους τα οποία βράζετε σε 300 ml βραστό νερό για 10 λ, και αφαιρείτε το εντεράκι τους. Τις αφήνετε να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις γαρίδες για περίπου 2 λ από κάθε πλευρά. Τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τις αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα. Τις μεταφέρετε σε μπολ και τις αφήνετε στην άκρη.
  3. Για την πικάντικη σάλτσα: Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι ελαφρώς. 
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ με το μπούκοβο, συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε το χυμό ντομάτας, 150 ml από το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
  5. Μειώνετε τη φωτιά με μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 18-20 λ ή μέχρι να δέσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε σταδιακά λίγο καυτό νερό ή ζωμό γαρίδας για να πετύχετε τη σωστή, επιθυμητή υφή της σάλτσας.
  6. Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτετε τις σοταρισμένες γαρίδες, το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύετε απαλά και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 2 λ. Μετά αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά την αφήνετε για 5 λ να “ξεκουραστεί” και την σερβίρετε με το ρύζι που ήδη έχετε βράσει.
  7. Για το ρύζι: Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά σοτάρετε το ρύζι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αμέσως μετά προσθέτετε το νερό (ή ζωμό) και αλάτι, ανακατεύετε 1-2 φορές και το αφήνετε να πάρει βράση.
  8. Μετά μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και βράζετε το ρύζι για 15-20 λ ή μέχρι να “πιεί” τα υγρά του. Το αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, την καλύπτετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε για 5 λ, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του. Το αφρατεύετε με ένα πιρούνι και το σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστό με τη σάλτσα γαρίδας. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα με πιλάφι