Γαρίδες πικάντικες φλαμπέ, Fra Diavolo, με λιγκουίνι

Γαρίδες πικάντικες φλαμπέ, Fra Diavolo, με λιγκουίνι

Πικάντικες γαρίδες φλαμπέ, κοκκινιστές σε καυτερή σάλτσα ντομάτας, με νιφάδες τσίλι “Fra Diavolo” σερβιρισμένες με ζυμαρικό λιγκουίνι. Μια νηστίσιμη συνταγή (από εδώ) για ένα Ιταλικό πιάτο, απ΄όπου και το όνομά του Γαρίδες «Fra Diavolo» το οποίο σημαίνει στα Ιταλικά, ο αδελφός του Διαβόλου λόγω της πολύ πικάντικης και καυτερής γεύσης του.

Ένα πιάτο αποκλειστικά για τους λάτρεις του πικάντικου, καυτερού φαγητού που θα σας “κάψει” τον ουρανίσκο!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνετε μόνο τις ουρίτσες)
  • 1 ½- 2 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (τσίλι)
  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ¼ φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 6-8 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • ¼ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 500 γρ. ζυμαρικό λιγκουίνι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε και 1 κ.σ. αλάτι και το αφήνετε να κοχλάσει. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τις καθαρισμένες γαρίδες, τις πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα από τις καυτερές νιφάδες και 1 κ.γ. αλάτι και τις ανακατεύετε να καλυφθούν καλά.
  3. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι στρώνετε στο τηγάνι τις γαρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και τις σοτάρετε για 1 λ από κάθε πλευρά. Ρίχνετε το κονιάκ και το ανάβετε με μακρύ αναπτήρα (για κεριά ή τζάκι), με προσοχή αλλά χωρίς να τρομάξετε. Οι φλόγες θα κρατήσουν λιγότερο από 40-50 δευτερόλεπτα και οι γαρίδες θα είναι έτοιμες. Μεταφέρετε τις γαρίδες σε ένα μπολ. [*]
  4. Αφήνετε το τηγάνι για λίγο εκτός φωτιάς να μισοκρυώσει και στη συνέχεια το βάζετε πάλι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. σκόρδο και το σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λ ή μέχρι να πάρει το σκόρδο ένα χρυσό χρώμα χωρίς να καεί. Προσθέτετε τις υπόλοιπες καυτερές νιφάδες, 1/2 κ.γ. αλάτι τη ζάχαρη, το πελτέ, το κρασί και τα ντοματάκια κονκασέ και ανακατεύετε. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 8 λ περίπου ή μέχρι να πήξει. 
  5. Εν τω μεταξύ όσο η σάλτσα σιγοβράζει, εσείς βράζετε στο κοχλαστό, αλατισμένο νερό το λιγκουίνι σας “αλ τέντε” σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1/2 φλ. τσαγιού από το νερό που το βράσατε και το στραγγίζετε καλά. Ξαναβάζετε το στραγγισμένο λιγκουίνι στην άδεια κατσαρόλα, προσθέτετε ½ φλ. σάλτσα και 3 κ.σ. νερό από αυτό που τα βράσατε και ανακατεύετε να ενσωματωθεί η σάλτσα με το λιγκουίνι. 
  6. Προσθέτετε στο τηγάνι με την έτοιμη σάλτσα, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη 1 υπόλοιπη κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο τυχόν σκόρδο, ανακατεύετε, τοποθετείτε και τις γαρίδες μέσα στο τηγάνι και τις σκεπάζετε με τη σάλτσα. Σιγοβράζετε για 1 λ περίπου ή μέχρι να ζεσταθούν καλά. Σερβίρετε αμέσως το λιγκουίνι με τις πικάντικες γαρίδες και … καλή σας όρεξη!!! 

[*] Όταν ρίξετε το κονιάκ θα το ανάψετε, αν έχετε μάτια ηλεκτρικά με μακρύ αναπτήρα (για κεριά ή τζάκι). Αν έχετε μάτια υγραερίου τότε θα το ανάψετε γέρνοντας το τηγάνι προς τη φωτιά της εστίας.