Γαρίδες με λιγκουίνι σε σκορδάτη σάλτσα ντομάτας

Γαρίδες με λιγκουίνι σε σκορδάτη σάλτσα ντομάτας

Μια πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας πασπαλισμένη με μπόλικη παρμεζάνα, που θα εντυπωσιάσει όσους την δοκιμάσουν για την υπέροχη γεύση της. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα εξαιρετικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό, και όχι μόνο, οικογενειακό γεύμα ή δείπνο. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. ζυμαρικό λιγκουίνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. γαρίδες μεγάλες/Jumbo, καθαρισμένες (προαιρετικά αφήνετε την ουρίτσα)
  • 2 κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας [*]
  • 1/2 κύβος κοτόπουλου θρυμματισμένος ή 1 κ.γ. ζωμός κοτόπουλου σε σκόνη
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2/3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες (ή 2/3 φλ. μισό γάλα + μισό κρέμα γάλακτος)
  • Για το σερβίρισμα
  • τριμμένη παρμεζάνα
  • φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό βράζετε το λιγκουίνι “αλ τέντε” σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ όσο βράζει το ζυμαρικό ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας.
  2. Καθαρίζετε καλά τις γαρίδες βγάζοντας και το εντεράκι τους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και γίνει διάφανο.
  3. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 1/2 λ περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε τις γαρίδες, τις πασπαλίζετε με τον βασιλικό και 1/2 κ.γ. αλάτι και τις σοτάρετε για 1-1,5 λ από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο καυτό τηγάνι με το σκόρδο ρίχνετε το χυμό ντομάτας, το κύβο κότας, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 3/4 φλ. ζεστό νερό, ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι σχεδόν να σωθούν τα υγρά της.
  5. Ένα (1) λ πριν γίνει η σάλτσα προσθέτετε το γάλα και μόλις ζεσταθεί ξαναβάζετε τις γαρίδες στο τηγάνι, τις “καλύπτετε” με τη σάλτσα και τις αφήνετε να μαγειρευτούν για 1,5-2 λ επιπλέον. Μετά ρίχνετε το στραγγισμένο λιγκουίνι μέσα στο τηγάνι και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να καλυφθεί με τη σάλτσα.
  6. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί διορθώνετε. Σερβίρετε ζεστή την γαριδομακαρονάδα σας πασπαλισμένη με μπόλικη παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλή σας απόλαυση.

[*] Συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας μπορείτε να προμηθευτείτε των 370 γρ. Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε στη σάλτσα και 1 κοφτό κ.γ. πελτέ ντομάτας. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε τις έτοιμες σάλτσες ντομάτας (συσκευασία των 400 γρ.) όπως την Basilico ή την Napoletana. Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε λιγότερο από 1/2 φλ. νερό για θα τη βράσετε για 5-6 λ μόνο.

Σημείωση: Αν οι γαρίδες σας είναι φρέσκες βάζετε τα κεφάλια τους σε μια κατσαρολίτσα με 1 φλ. νερό και τα βράζετε για 6-8 λ. Μετά σουρώνετε το ζωμό τους και προσθέτετε στη σάλτσα την απαιτούμενη ποσότητα αντί για νερό. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαρίδες με λιγκουίνι σε σκορδάτη σάλτσα ντομάτας