Γαρίδες με κριθαράκι στη κατσαρόλα

Γαρίδες με κριθαράκι στη κατσαρόλα

Πεντανόστιμες, πικάντικες γαρίδες κοκκινιστές με κριθαράκι μαγειρεμένα στη κατσαρόλα. Μια εύκολη συνταγή του Χρ. Πέσκια για να απολαύσετε ένα γρήγορο, εξαιρετικά νόστιμο και χορταστικό φαγητό στο Κυριακάτικο και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες από τα κελύφη, τα κεφάλια, τις ουρές και το εντεράκι τους (τα κεφάλια τα κρατάμε στην άκρη για το ζωμό)
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 300 γρ. ντομάτα, τριμμένη φρέσκια ή εμπορίου
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • ½-1 μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 20-30 ml χυμός λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ζωμό γαρίδας
  • τα κεφάλια από τις γαρίδες
  • 400 γρ. καρότο, σε λεπτές ροδέλες
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο 
  • 400 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κλωνάρια μαϊντανός
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ζωμό γαρίδας: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λ ή μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  2. Ρίχνετε το κρασί, αφήνετε 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε την ντομάτα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και 500 ml νερό. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράζετε για περίπου 30 λ, χωρίς να σκεπάσετε τη κατσαρόλα με καπάκι της. Σουρώνετε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα ώστε να πάρετε το μέγιστο της γεύσης τους.
  3. Για το κριθαράκι: Παράλληλα με τη σάλτσα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε το κριθαράκι για 8-9 λ και το στραγγίζετε. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο και τη πιπεριά για 1/2 λ, ίσα να αρωματίσουν το λάδι.
  4. Ρίχνετε το ζωμό ντομάτας, το ζωμό γαρίδας και αλατοπίπερο και μαγειρεύετε για περίπου 15-20 λ, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Μετά προσθέτετε το κριθαράκι και τις γαρίδες, ανακατεύετε απαλά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λ μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, το πασπαλίζετε με το μαϊντανό, το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαρίδες με κριθαράκι στη κατσαρόλα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page