Γαρίδες με κάρυ και γάλα καρύδας νηστίσιμες

Γαρίδες με κάρυ και γάλα καρύδας νηστίσιμες

Ένα υπέροχο πιάτο με πεντανόστιμες γαρίδες με κάρυ και γάλα καρύδας. Συνοδέψτε το με ρύζι μπασμάτι περιχυμένο με μπόλικη σάλτσα γαρίδας και απολαύστε το τέλειο πιάτο. Μια εύκολη και απλή συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πιάτο με κρεμώδη σάλτσα, γευστικότατο, ελαφρώς πικάντικο και απλά υπέροχο πιάτο, για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας ιδανικά τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη νηστίσιμη (όταν νηστεύετε)
  • 700 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση μεγάλες, καθαρισμένες 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη
  • 1 κουτί (κονσέρβα) 400 ml γάλα καρύδας 
  • 2 κ.σ. χυμό λάιμ (ή λεμόνι)
  • 1-2 κ.σ. μέλι ή καστανή ζάχαρη [*]
  • αλάτι
  • λίγες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • 3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικά (2 δόσεις, βλέπε συνταγή εδώ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το μπασμάτι να μουλιάσει και μετά να το βράσετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, αν προτιμήσετε τη δική μας (που σας τη συνιστούμε ανεπιφύλαχτα), διαφορετικά το παρασκευάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όποια συνταγή και αν προτιμήσετε προτείνουμε το μπασμάτι σαν ποικιλία ρυζιού διότι ταιριάζει απόλυτα με το κάρυ. 
  2. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, λιώνετε το βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε τις γαρίδες για 2-3 λ αν είναι μεγάλες ή μέχρι να πάρουν χρώματα και από τις δύο πλευρές. Ο ακριβής χρόνος σοταρίσματος είναι ανάλογος με το μέγεθός τους. Μην τις σοτάρετε πολύ γιατί θα σφίξουν.
  3. Τις βγάζετε από τη κατσαρόλα με μια τσιμπίδα, τις μεταφέρετε σε μπολ και τις αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια, άδεια, ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι το σοτάρετε για 1 λ, προσθέτετε και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 1 λ επιπλέον. Τα πασπαλίζετε με τη σκόνη κάρυ και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ επιπλέον. 
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε το γάλα καρύδας και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το χυμό λάιμ ή λεμόνι, το μέλι, αλάτι και προαιρετικά λίγες σταγόνες ταμπάσκο και ανακατεύετε καλά.  Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 1 λ και σε αυτό τη δοκιμάζετε στο αλάτι, το λεμόνι στο μέλι, στο κάρυ και αν απαιτείται συμπληρώνετε.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μεταφέρετε τις γαρίδες με τους ζωμούς τους μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, τις σκεπάζετε με τη σάλτσα με ένα κουτάλι, και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για 1-2 λ.  Προσθέτετε το βασιλικό ή κόλιανδρο, ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Σερβίρετε ζεστές τις γαρίδες σας με το μπασμάτι περιχυμένο με την υπέροχη σάλτσα, γαρνιρισμένα με λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή κόλιανδρου. Απολαύστε το πιάτο σας!

[*] Το μέλι (ή η καστανή ζάχαρη, η γλυκύτητα δηλαδή) ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη συνταγή. Όμως αν οι γλυκές γεύσεις δεν είναι στις προτιμήσεις σας μπορείτε να το παραλείψετε τελείως ή να το αντικαταστήσετε με 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη 1-2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες βήμα βήμα