Γαρδουμπάκια στο φούρνο

Γαρδουμπάκια στο φούρνο

Πεντανόστιμα γαρδουμπάκια στο φούρνο. Ένα λαχταριστό παραδοσιακό Πασχαλινό έδεσμα που σε πολλές περιοχές της Ελλάδος δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι του Πάσχα. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για γαρδουμπάκια κοκκινιστά που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοιλιά αρνίσια (ή γλυκάδια) [*]
  • το συκώτι και το πνευμόνι από 1 αρνίσια συκωταριά
  • 1 αντεριά αρνίσια, καθαρισμένη [**]
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια του, ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και λιωμένη
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε καλά τα έντερα (βλέπε πιο κάτω σημείωση). Καθαρίζετε τη συκωταριά και τη κοιλιά με αρκετό νερό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα εντόσθια και τη κοιλιά σε μακρόστενες λωρίδες πάχους περίπου 1 εκ. και μήκους γύρω στα 10-12 εκ. 
  2. Παίρνετε ένα κομμάτι από κάθε είδος, τα κρατάτε σφιχτά σαν μπουκετάκι τις δένετε στη μέση με το έντερο. Μετά τυλίγετε τα γαρδουμπάκια με το έντερο γύρω γύρω αρκετά σφιχτά και στο τέλος κάνετε μια θηλιά στο εντεράκι ή το βάζετε μέσα στο γαρδουμπάκι για να μη φύγει. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ζεματίζετε τα γαρδουμπάκια σε κοχλαστό νερό για 3-4 λ και μετά τα βγάζετε από το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πολλά υγρά του. 
  4. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το σκόρδο και το πελτέ για περίπου 5 λ. Προσθέτετε και τα γαρδουμπάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ επιπλέον.
  5. Αλατοπιπερώνετε, μεταφέρετε τα γαρδουμπάκια με τη σάλτσα του (όλο το περιεχόμενο του τηγανιού) σε ταψί μαζί με 1/3 φλ. ζεστό νερό και ψήνετε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το φαγητό μείνει με τη σαλτσούλα του. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο επιπλέον καυτό νερό.

 

[*] Αν δεν βρίσκετε κοιλιά αρνίσια ή αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γλυκάδια ή λίγο περισσότερο συκώτι και πνευμόνι αρνίσιο.

[**] Πως θα πλύνετε τα εντεράκια: Βάζετε τα έντερα αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό που να τα καλύπτει, στύβετε 1 λεμόνι (για να ασπρίσουν) και τα βάζετε στο ψυγείο. Την επομένη τα βγάζετε από τη λεκάνη, πιάνετε τη μια άκρη από το έντερο και με τα δάχτυλα τραβάτε το στόμιο να ανοίξει. Βάζετε το “ανοιχτό” έντερο κάτω από τη βρύση, αφήνετε να τρέξει μπόλικο νερό και πιέζοντάς το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλονάκι), περνάτε το νερό μέσα από το έντερο, σπρώχνοντάς το προς την άλλη άκρη, να καθαρίσει. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι καθαρό. Προαιρετικά, αφού τα καθαρίσετε τα ξαναβάζετε σε μια λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει με το χυμό 1 λεμονιού για να ξεμυρίσουν ακόμα καλύτερα και να ασπρίσουν πολύ καλά. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα χρησιμοποιείτε.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Πηγή