Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση

Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση

Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Απλή συνταγή, με απλά υλικά που “δένουν” υπέροχα μεταξύ τους, δίνοντας στο πιάτο μας μια υπέροχη γεύση.Μια συνταγή, που μας έστειλε ο φίλος μας, εξαιρετικός μάγειρας, Βασίλης Βέκιος, που ότι και να φας απ” τα χεράκια του, γλείφεις τα δάχτυλά σου. 

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα περίπου 4-4,5 κιλά [κατά προτίμηση κατεψυγμένη] ή κόκκορα 4-4,5 κιλά
  •  1 λεμονιού το χυμό
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • λίγα εντόσθια κοτόπουλου ΜΑΖΙ με αυτά της γαλοπούλας σε κομματάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 1  φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό προτίμησής σας [κότας, βοδινού, λαχανικών]
  • 1 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα ξανθή
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, κομμένα σε λωρίδες
  • 12-15 κάστανα ψημένα [ή έτοιμα στο σακουλάκι] κομμένα στα 4
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τη γαλοπούλα και τη στεγνώνετε με το απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τη βουρτσίζετε με το το χυμό λεμονιού και την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία το βούτυρο (κρατάτε 2-3 κ.σ. για άλειμμα της γαλοπούλας) και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, πιέζοντάς τον με πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τέλος ρίχνετε τα εντόσθια και σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 2-3 λ. Σβήνετε με το κονιάκ και το αφήνετε για 1-2 λ μέχρι να αναπνεύσει.
  3. Ρίχνετε το ζωμό και μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε και αφήστε το να σιγοβράσει για 4 λ. Ρίχνετε και όλα τα άλλα υλικά της γέμισης (σταφίδες, κουκουνάρια, αμύγδαλα, κάστανα), αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφαιρείτε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να μισο-κρυώσει.
  4. Γεμίζετε τη κοιλιά ΚΑΙ το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση και τη ράβετε καλά. Την αλείφετε με τις 2-3 κ.σ. βούτυρο που κρατήσατε, την αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και τη τοποθετείτε σε σχάρα του φούρνου [με ένα ταψάκι από κάτω] τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς.
  5. Τη σκεπάζετε, απλά σκεπασμένη μ’ ένα αλουμινόχαρτο (όχι κλεισμένη) πάνω στη σχάρα και τη ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10 λ. Μετά τα 10 λ κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τη ψήνετε για 4-5 ώρες, περιχύνοντάς τη με τους ζωμούς της ανά τακτά, χρονικά διαστήματα. Τη πασπαλίζετε , προαιρετικά, με λίγο θυμάρι και σερβίρετε.

Σημείωση: Προαιρετικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με κόκκορα. 

Καλά Χριστούγεννα

00000ahol3_F24830