Γαλοπούλα γεμιστή, γλασαρισμένη με αρωματικά μυρωδικά

Γαλοπούλα γεμιστή, γλασαρισμένη με αρωματικά μυρωδικά

Μια πεντανόστιμη γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια συνταγή για Γεμιστή Γαλοπούλα γλασαρισμένη με αρωματισμένο λάδι με λεμόνι, δενρολίβανο και σκόρδο.

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα 5 κιλών περίπου
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φύλλα δενδρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • Φλούδα 1 μεγάλου λεμονού κομμένη σε λωρίδες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε 8 κομμάτια
  • Χονδρό αλάτι και πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 1 φλ. τσαγιού μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • 1/2 φλ.τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα
  • 4 κ.σ. κουκουνάρια
  • λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σοτάρουμε το κιμά με το κρεμμύδι σε ζεστό λάδι για 2 λ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταρισθούν για 2-3 λ ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε το ζωμό κότας αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος μέχρι να “πιεί” τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για την αρωματική κρούστα γαλοπούλας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 3/4 φλ. λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το δενδρολίβανο, το σκόρδο και τις φλούδες  λεμονιού. Αφήνουμε να σοταρισθούν μέχρι να αρωματισθεί το λάδι και να συρρικνωθεί το λεμόνι για 2-3 λ περίπου. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει. 
  3. Πλένουμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά. Διπλώνουμε το δέρμα του λαιμού ώστε να κλείσει το άνοιγμα, σπρώχνουμε τις φτερούγες προς τα πίσω και δένουμε το πόδια με σπάγκο κουζίνας. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση και τη ράβουμε ή κλείνουμε το άνοιγμα με ένα αλουμινόχαρτο.
  4. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα με το μισό αρωματισμένο λάδι και τη πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ψιλό και πιπέρι. 
  5. Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί με 4 ποτήρια νερού νερό. Πάνω από το ταψί βάζουμε τη γαλοπούλα σε σχάρα. Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Κατά διαστήματα αλείφουμε τη γαλοπούλα με το αρωματισμένο λάδι. Μόλις πάρει χρώμα, μετά τα 45 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, συνεχίζοντας ανά 30′ να την αλείφουμε με το αρωματισμένο λάδι. Συμπληρώνουμε νερό στο ταψί όταν αρχίζει να τελειώνει. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί καλά για 1-1,30 ώρα ακόμα περίπου. Ελέγχουμε στο μπούτι αν η γαλοπούλα έχει ψηθεί. 
  6. Βγάζουμε τη γαλοπούλα και την αφήνουμε για 15′ να “σταθεί” πριν τη σερβίρουμε. Προαιρετικά, ρίχνουμε στο ταψί με το κρεμμύδι και τους χυμούς της γαλοπούλας 1 φλιτζάνι λευκό κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο φούρνο. Έτσι θα έχουμε μια καταπληκτική σάλτσα για να τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα. 

Καλά Χριστούγεννα

3399444068



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή, γλασαρισμένη με αρωματικά μυρωδικά