Γαλοπούλα με πεντανόστιμη γέμιση

Γαλοπούλα με πεντανόστιμη γέμιση

Γαλοπούλα. Το πουλερικό των Χριστουγέννων. Μια συνταγή για Γαλοπούλα γεμιστή με πεντανόστιμη γέμιση με κιμά, μανιτάρια, καπνιστό ζαμπόν, κεφαλογραβιέρα. 

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 1/2 – 5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά κομματάκια
  • 100 ml κονιάκ 
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα χοντροκομμένα
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα [αν είναι κατεψυγμένη] τη πλένετε, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη πασπαλίζετε εσωτερικά και εξωτερικά με αλατοπίπερο.
  2. Ζεματάτε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7’ ακόμη. Σβήνετε με το κονιάκ,προσθέτετε 1/2 φλ.  από το ζωμό της κότας και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και το μαϊντανό και γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά. Περιχύνετε με το βούτυρο λιωμένο τη γαλοπούλα τη βάζετε σε ταψί με το υπόλοιπο ζωμό κότας και την ψήνετε στους 160 βαθμούς, 4 ώρες και 40’ περίπου. Όταν ροδοκοκκινίσει αρκετά τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τη ξεσκεπάζετε 10′ περίπου πριν τη βγάλετε από τη φωτιά.

Καλά Χριστούγεννα

815294902_983140

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα με πεντανόστιμη γέμιση

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.