Γαλοπούλα γεμιστή με ξηρά φρούτα & ξηρούς καρπούς

Γαλοπούλα γεμιστή με ξηρά φρούτα & ξηρούς καρπούς

Μια συνταγή για μια υπέροχη γαλοπούλα γεμιστή με ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρασί μαυροδάφνη. Ένα υπέροχο πιάτο για μια Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση που φεύγει από τη συνηθισμένη αλλά εξ” ίσου υπέροχη… Καλά Χριστούγεννα !!!

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα 3-3,5 κιλά περίπου
  • 500 γρ. ξερά σύκα
  • 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα
  • 150 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 2 μήλα καθαρισμένα κομμένα σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. καρυδόψυχα
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 8 κάστανα ψημένα ή βρασμένα
  • 300 ml ζωμό κότας
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνουμε τη γαλοπούλα εκτός ψυγείου για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την αλατοπιπερώνουμε και τη λαδώνουμε, μέσα- έξω.
  2. Κόβουμε κομματάκια τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε μπολ, μαζί με τις σταφίδες. Καλύπτουμε με Μαυροδάφνη και αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 1 ώρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε στο μπλέντερ καρύδια να χοντροκοπούν.
  3. Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, για 5′-6′. Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μήλα και την υπόλοιπη Μαυροδάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοψήνουμε για 5′-6′. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα, κομμένα, και γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα.
  4. Τη βάζουμε στο φούρνο, τη ραντίζουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και την ψήνουμε για 2 – 2.30′ ώρες, αλείφοντάς την συχνά με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τη βγάλουμε, την αλείφουμε με το μέλι και τη μουστάρδα. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
  5. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να σταθεί περίπου 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα, αδειάζουμε τη γέμιση και τη σερβίρουμε στο πλάι.

Καλά Χριστούγεννα

ce72397a_1

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή με ξηρά φρούτα & ξηρούς καρπούς

 

Ένα Σχόλιο

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.