Αναρτήθηκε στις 16/12/2017 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
Γαλοπούλα!!! Η … ντίβα των Χριστουγέννων!!! Μια συνταγή για μια υπέροχη γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κιμά για ένα φανταστικό γεύμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Μια συνταγή για μια πατροπαράδοτη γεμιστή γαλοπούλα απ΄ τα κιτάπια της γιαγιάς που η υπέροχη γεύση και οι μυρωδιές της πάντα με πάνε πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Καλά Χριστούγεννα…
Υλικά συνταγής
- 1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου κιλά
- αλάτι πιπέρι
- 1 κιλό κάστανα
- 2 κύβους ζωμό κότας διαλυμένοι σε 4½ φλ. νερό
- βούτυρο
- 1/2 κιλό κιμά από μοσχάρι και χοιρινό ανάμεικτο
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 3 φλ. τσαγιού κρουτόνς
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τη γαλοπούλα και τη στεγνώνετε ταμπονάροντάς τη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Την αλατοπιπερώνετε στη κοιλότητα της κοιλιάς – στομαχιού.
- Χαράζετε το φλοιό από τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαιράκι, από τη καμπύλη πλευρά. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με κρύο νερό. Όταν πάρουν βράση τα αποσύρετε από τη φωτιά και χωρίς να τα βγάλετε από νερό, παίρνετε ένα ένα κάστανο και το καθαρίζετε. Τα ρίχνετε αμέσως σε ζεστό ζωμό κότας και τα βράζετε μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν. Κρατάτε μερικά κάστανα ολόκληρα για γαρνίρισμα και παίρνετε τα κομματιασμένα.
- Σοτάρετε με λίγο βούτυρο το κιμά για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τα κομματιασμένα κάστανα αλάτι, πιπέρι το κονιάκ και τα κρουτόνς. Ανακατεύετε τη γέμιση και γεμίζετε τη κοιλιά και το στομάχι της γαλοπούλας. Ράβετε το άνοιγμα και δένετε τα μπούτια με την ουρά και τις φτερούγες με το σώμα. Αν έχει πέτσα λαιμού τη γυρίζετε προς τη ράχη και τη δένετε μαζί.
- Βάζετε σε ένα ταψί με σχάρα 1 φλ. τσαγιού νερό. Τοποθετείτε πάνω στη σχάρα τη γαλοπούλα την αλείφετε με βούτυρο και την αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το ταψί με τη γαλοπούλα με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε σιγανό προς μέτριο φούρνο για 4-5 ώρες.
- 20 λ περίπου πριν είναι τελείως έτοιμη η γαλοπούλα τη ξεσκεπάζετε, την αλείφετε με λίγο ακόμα βούτυρο και την αφήνετε να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε τη γαλοπούλα με φέτες πορτοκαλιού, πατάτες φούρνου και τα ολόκληρα κάτσανα που έχετε κρατήσει.
Σημείωση: Αν υπάρχουν τα συκωτάκια της γαλοπούλας τα κόβετε σε κομματάκια και τα σοτάρετε μαζί με το κιμά.
Καλά Χριστούγεννα

16/12/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα