Γαλοπούλα γεμιστή η “Κλασική”

Γαλοπούλα γεμιστή η “Κλασική”

Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα!!! Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη γεμιστή μαριναρισμένη γαλοπούλα με το Κλασικό γέμισμα κιμά, ρύζι, κάστανα, σταφίδα. Απολαύστε τη και καλά Χριστούγεννα !!!

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
  • Για τη μαρινάδα:
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλ. του καφέ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτό μουστάρδα απαλή
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος – χοιρινός
  • 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
  • 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
  • 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κόκοι μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μαρινάρισμα: Καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα ομογενή πολτό. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη γαλοπούλα με το πολτό, εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Τη τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί. 
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα το κιμά τον καβουρδίζουμε καλά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  3. Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μια δυό βράσεις αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι τη κανέλα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  4. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όλη περισσότερη γίνεται. Εάν δεν θέλουμε να τη ράψουμε, ή τοποθετούμε στη τρύπα ένα ξινόμηλο ή αλουμινόχαρτο μέσα από τη σχισμή. 
  5. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, τη περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει,τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε για 3 1/2 ώρες. Τη τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε με μελωμένες πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι  [Βλέπε συνταγή εδώ] ή με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου [Βλέπε συνταγή εδώ]

 

vdyBxC_jdjs

Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή η “Κλασική”

 

4 Σχόλια

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.