Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και μήλα & σάλτσα μήλου

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και μήλα & σάλτσα μήλου

Μια συνταγή για Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και μήλα, γαρνιρισμένη με σάλτσα μήλου. Μια νόστιμη συνταγή για το πουλερικό των Χριστουγέννων…

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα 3 κιλών
  • 1/2 μπουκάλι ξηρό μηλίτη
  • 25 ml μηλόξιδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. κιμά μοσχρίσιο
  • 1 μήλο γκόλντεν
  • 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ.  ψίχα ψωμιού μουλιασμένο σε λίγο γάλα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • Συνοδευτική σάλτσα μήλου:
  • 6 μήλα γκόλντεν
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 ml μηλίτη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα σε λίγο μηλίτη, θρυμματίζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε στο γάλα.
  2. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας, το μήλο και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  3. Ανακατεύουμε τον κιμά σε μια λεκανίτσα μαζί με το ψωμί, στραγγισμένο καλά, το αβγό χτυπημένο, τον μαϊντανό και τις σταφίδες μαζί με το μηλίτη. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα με τα συκωτάκια στον κιμά και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα, τη ράβουμε με χοντρή κλωστή και μια μεγάλη βελόνα ( ή σακοράφα), τη δένουμε με σπάγκο, την αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά, τη βάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μόλις περάσει αυτή η ώρα, περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον μισό μηλίτη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα, φροντίζοντας να τη βρέχουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού της. Μόλις περάσει και η δεύτερη ώρα γυρνάμε τη γαλοπούλα, την περιχύνουμε με τον υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε το ψήσιμό της.
  5. Για τη σάλτσα μήλου: Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μήλα για 10 λεπτά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την άχνη. Τα αφήνουμε να μελώσουν για άλλα 10 λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με το μισό μηλίτη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά μαζί.
  6. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ταψί, τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να την κρατήσουμε ζεστή και ρίχνουμε τον υπόλοιπο μηλίτη και το ξίδι στο ταψί της και με μια σπάτουλα ξύνουμε τις «καραμέλες» της για τις να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του ταψιού. Μεταγγίζουμε το υγρό που προέκυψε (από το ντεγκλασάρισμα) σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό. Προσθέτουμε τη σάλτσα στο μείγμα μήλου στο τηγάνι και σερβίρουμε τη γαλοπούλα , συνοδεύοντας την με τη σάλτσα που μόλις βράσαμε.

Καλά Χριστούγεννα

2kAiW

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και μήλα & σάλτσα μήλου

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.