Γαλοπούλα γεμιστή αρωματισμένη με φασκόμηλο και σάλτσα με μηλίτη

Γαλοπούλα γεμιστή αρωματισμένη με φασκόμηλο και σάλτσα με μηλίτη

Γαλοπούλα. Το πουλερικό των Χριστουγέννων. Μια συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή με χοιρινό, αρωματισμένο με φασκόμηλο και σάλτσα με μηλίτη. Ένα πεντανόστιμο φαγητό για γο γεύμα των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα 6 κιλών περίπου
  • 70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες μπέϊκον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. λουκάνικα χοιρινά  ή καπνιστό χοιρινό σε κομματάκια
  • 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 πράσινο μήλο χωρίς τη φλούδα του χονδροτριμμένο
  • 60 γρ. καρύδι χονδροτριμμένο 
  • 2 κ.σ. φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα + 8 ολόκληρα φύλλα
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/4 φλ. [35 γρ.] αλεύρι 
  • 1 1/2 φ. [375 ml] ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φλ. [250 ml] μηλίτη χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε βούτυρο [20 γρ.] σε ένα βαθύ τηγάνι και  σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον για 5′ περίπου ανακατεύοντας, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  2. Μόλις κρυώσουν τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λουκάνικα ή το καπνιστό χοιρινό, τη φρυγανιά, το μήλο, τα καρύδια, το ψιλοκομμένο φασκόμηλο, αλατοπίπερο και το αυγό και ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Για τη γαλοπούλα: Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Βάζετε μέσα στη κοιλιά το μείγμα της γέμισης. Με σπάγκο δέστε τα πόδια και σπρώξτε τις φτερούγες προς τα κάτω. Βάζετε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί με το στήθος προς τα επάνω.
  4. Βάζετε τα δάχτυλά σας κάτω από τη πέτσα του στήθους της γαλοπούλας, μέχρι το λαιμό, ώστε να δημιουργήσετε μια μεγάλη τσέπη. Στρώστε τα ολόκληρα φύλλα φασκόμηλου σε όλο το εσωτερικό της “τσέπης”. Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο [50 γρ.] προσθέστε αλατοπίπερο και και αλείψτε με τη βοήθεια ενός πινέλου όλη τη γαλοπούλα με όλο το βούτυρο. [Αν αλατοπιπερώσατε ήδη τη γαλοπούλα δεν θα ρίξετε άλλο αλάτι].
  5. Ψήστε τη γαλοπούλα, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 3 ώρες, ραντίζοντάς τη περιστασιακά με το ζουμί της. Σε περίπτωση που αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, σκεπάστε τη με αλουμινόχαρτο. Βγάζετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, τη μεταφέρετε σε πιατέλα και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
  6. Σε μπολ χύνετε τους ζωμούς που έχουν μείνει μέσα στο ταψί και το αφήνετε για 3′ να “σταθεί”. Βγάζετε 2 κ.σ. από το λίπος και αφού κρυώσει προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο χυλό και το βάζετε σε κατσαρολίτσα στη φωτιά. Σιγοβράζετε και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, το υπόλοιπο ζωμό της γαλοπούλας και το μηλίτη. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, για 3′-4′ μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Κατεβάζετε από τη φωτιά, τη βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και τη σερβίρετε με τη γαλοπούλα για να γαρνίρετε στο πιάτο σας τα κομμένα κομμάτια της γαλοπούλας.

Καλά Χριστούγεννα

ChristmasReef

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή αρωματισμένη με φασκόμηλο και σάλτσα με μηλίτη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.