Αναρτήθηκε στις 17/06/2017 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Γαλατόπιτα
Γαλατόπιτα σιροπιαστή. Ένα υπέροχο σιροπιαστό, πατροπαράδοτο ελληνικό γλυκό, μπουκιά και συγχώριο…. Απλά δοκιμάστε τη!!!
Υλικά συνταγής
- Για τη κρέμα:
- 6 κούπες γάλα
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 4 αυγά
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 100 γρ καβουρδισμένα και αλεσμένα στο μούλτι αμύγδαλα
- 2 βανίλιες
- 8 φύλλα κρούστας
- 1/2 κούπα βούτυρο ή βιτάμ για τα φύλλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Για την επιφάνεια:
- 2 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 ½ κούπα νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Εν” τω μεταξύ ρίχνουμε στο στο κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τις 3 κ.σ. βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά με γρήγορες κινήσεις. Μόλις ενσωματωθούν πλήρως αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε βουτυρωμένο μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ , στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και αδειάζουμε την κρέμα. Στρώνουμε τα άλλα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα πάνω από τη γέμιση.
- Για την επιφάνεια: Χτυπάμε τα 2 αυγά με 3 κ.σ. ζάχαρη, το ρίχνουμε πάνω στο φύλο αλείφουμε παντού και κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι σε κομμάτια μόνο τα επάνω φύλλα. Προσοχή μη πάει μέχρι κάτω. Ψήνουμε 40-45 λ σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο.
- Για το σιρόπι: Μέχρι να ψηθεί η γαλατόπιτα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 7-8 λ. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.
17/06/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαλατόπιτα