Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα σιροπιαστή. Ένα υπέροχο σιροπιαστό, πατροπαράδοτο ελληνικό γλυκό, μπουκιά και συγχώριο…. Απλά δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρέμα:
  • 6 κούπες γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 4 αυγά
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη 
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ καβουρδισμένα και αλεσμένα στο μούλτι αμύγδαλα
  • 2 βανίλιες
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή βιτάμ για τα φύλλα 
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Για την επιφάνεια:
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
  2. Εν” τω μεταξύ ρίχνουμε στο στο κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τις 3 κ.σ. βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά με γρήγορες κινήσεις. Μόλις ενσωματωθούν πλήρως αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Σε βουτυρωμένο μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ , στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και αδειάζουμε την κρέμα. Στρώνουμε τα άλλα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα πάνω από τη γέμιση.
  4. Για την επιφάνεια: Χτυπάμε τα 2 αυγά με 3 κ.σ. ζάχαρη, το ρίχνουμε πάνω στο φύλο αλείφουμε παντού και κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι σε κομμάτια μόνο τα επάνω φύλλα. Προσοχή μη πάει μέχρι κάτω. Ψήνουμε 40-45 λ σε  προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. 
  5. Για το σιρόπι: Μέχρι να ψηθεί η γαλατόπιτα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 7-8 λ. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλατόπιτα