Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκαλιού

Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκαλιού

Το απόλυτο σιροπιαστό γλύκισμα για να συνοδέψετε το καφεδάκι σας ή το αφέψημά σας αλλά και το τέλειο κέρασμα για τους αγαπημένους σας και τους καλεσμένους σας. Μια συνταγή για μια υπέροχη γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκαλιού. 

Υλικά συνταγής

  • 3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
  • 1/2 φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη 
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 φλ. τσαγιού (140 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 φλ. τσαγιού (1 λίτρο) γάλα, ζεστό
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο 
  • Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
  • 1 φλ τσαγιού (215 γρ.) ζάχαρη
  • 1 φλ. (250 ml) νερό
  • 1/3 (80 ml) χυμός πορτοκαλιού
  • 1 λωρίδα φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 22 εκ. 
  2. Τοποθετείτε σε ένα μπολ τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει και γίνει κρεμμώδες το μείγμα. Σταδιακά προσθέτετε το σιμιγδάλι και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, για 5 λ ή μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφαιρείτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. 
  4. Σε καθαρό και στεγνό μπολ, με καθαρό μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Προσθέστε τη μισή μαρέγκα μέσα στη κατσαρόλα με το το κρύο πλέον μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με πολύ απαλές κινήσεις να ενσωματωθεί και αυτή.
  5. Στρώνετε στο πάγκο εργασίας σας το ένα φύλλο κρούστας και το βουρτσίζετε με βούτυρο. Στρώνετε από πάνω όλα τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα. Τοποθετείτε τα φύλλα όλα μαζί στο ταψί, τα στρώνετε καλά στη βάση και στρώνετε από πάνω το μείγμα κρέμας.
  6. Σκεπάζετε τη κρέμα με όλα μαζί τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά, βουρτσίζετε με βούτυρο και το τελευταίο φύλλο και με ένα μαχαιράκι με κοφτερή μύτη κόβετε τα επάνω φύλλα σε ρόμβους. Ψήνετε τη γαλατόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα. 
  7. Για το σιρόπι πορτοκαλιού: Τοποθετείτε σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και το στικ κανέλας και το σιγοβράζετε ανακατεύοντας για 2 λ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 4-5 λ ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το ρίχνετε όπως είναι καυτό στη ζεστή γαλατόπιτα φροντίζοντας να πάει παντού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά, το κόβετε σε κομμάτια ακολουθώντας τους ρόμβους που έχετε χαράξει και σερβίρετε. 

Πηγή